Werstas haluaa museoida homohäät

Werstaan yleisöpalvelupäällikkö Ulla Rohunen esittelee sateenkaarikokoelmassa olevaa miesparin kakunkoristetta. Juuri tällaisia toivotaan museoitavaksi lisää.

Petteri Mäkinen

MUSEO Suomen suurinta seksuaalivähemmistöihin liittyvää kokoelmaa halutaan kartuttaa ensimmäisten uuden lain mahdollistamien häiden esineillä.

Loppuviikon aikana moni pariskunta elää päivän, jota on pitkään odottanut.

Huomenna voimaantuleva uusi avioliittolaki antaa samaa sukupuolta oleville mahdollisuuden mennä naimisiin keskenään.

Odotettu hetki on monelle oman elämän tärkein.

Menneisyyttä rakentava museoväki katsoo jo kauemmas tulevaisuuteen.

Työväenmuseo Werstaassa huolehditaan siitä, miten homo- ja lesboparien tärkeä hetki välittyy esimerkiksi sadan vuoden päähän.

– Olemme hyvin kiinnostuneita esineistä, jotka liittyvät tähän tärkeään hetkeen ja otamme niitä lahjoituksina vastaan. Jos hetken haluaa museoida tuleville polville, pitää olla valppaana nyt, selittää yleisöpalvelupäällikkö Ulla Rohunen.

Työväenmuseo Werstaan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen historiaa esittelevä esinekokoelma on Suomen suurin. Esineitä on noin 1 300 ja kuvia 400. Joukossa on muun muassa t-paitoja, mielenosoituskylttejä, rintamerkkejä ja lehtiä.

– Esineissämme painottuu järjestöelämä, sillä niitä on saatu lahjoituksina muun muassa Setalta ja sateenkaariyhdistyksiltä. Nyt olemme kiinnostuneita esineistä, jotka avaavat ihmisten arkea ja henkilökohtaista elämää. On tärkeää, että esineeseen liittyy tarina.

Esimerkiksi Rohunen heittää kokoelmaan päätyneet reisitaskuhousut, jotka seksuaalisen kiinnostumisensa naisiin tunnistanut nainen hankki sen jälkeen, kun hän huomasi, että pukeutuu eri tavalla kuin muut.

– Toisaalta housut kertovat aikansa vähemmistön pukeutumiskulttuurista, mutta myös siitä, miten seksuaalisen suuntautumisensa löytänyt haluaa muuttaa identiteettiään.

Toisena esimerkkinä Rohunen esittelee hiirimorsianta esittävää pehmolelua, joka annettiin lahjaksi parille, kun parisuhteen rekisteröityminen tuli mahdolliseksi.

– Myöhemmin parisuhteen hajottua se päätyi museoon.

Myös LHBTIQ-kokoelman nimellä kulkevaan kokonaisuuteen kuuluu lisäksi trans- ja interseksuaalisuuteen liittyvää esineistöä. Lisäksi kokoelmaan kuuluu muun muassa drag queenien esiintymisvaatteita.

Vuonna 1993 ovensa Finlaysonilla avannut Werstas on opetus- ja kulttuuriministeriön nimeämä työelämän ja sosiaalihistorian valtakunnallinen erikoismuseo.

– Esimerkiksi kansanliikkeet ja vähemmistöt on määritelty meidän tehtäväkenttäämme, selittää Rohunen sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin liittyvän kokoelman kerryttämistä työväenmuseoon.

Esineitä oli esillä edellisen kerran vuonna 2013 pidetyssä Hilpeys ja ennakkoluulo -näyttelyssä. Seuraavan kerran Rohunen lupaa esineitä näytille marraskuussa avattavaan Vapauden museo -näyttelyyn, jossa seksuaalivähemmistöt ovat mukana yhtenä teemana.

LUE LISÄÄ: Näin Werstaalla juhlitaan uutta avioliittolakia

Käyttäjän Petteri Mäkinen kuva

Petteri Mäkinen