Kulttuuri

"Danny tuli Vääksyyn" voitti Lause-Finlandian - Lue perustelut täältä

Tampereella ensimmäistä kertaa järjestettävien Suomen pienimpien kirjamessujen, Vihtorin kirjaston kirjamessujen yhteydessä jaettiin ensimmäistä kertaa myös Suomen pienin kirjallisuuspalkinto, Lause-Finlandia.

 

 
Lause-Finlandia -ehdokkaat valitsi tuottaja, kirjailija Marko Kulmala, joka päätti myös palkinnon voittajasta.
 
 
Vuoden 2010 paras lause löytyi Petri Tammisen teoksesta Muita hyviä ominaisuuksia (Otava). Tammisen palkittu lause on ”Danny tuli Vääksyyn.”

-Petri Tamminen ottaa lauseet vakavasti. Hän on läpi koko tuotantonsa osoittanut intohimoa lausetta kohtaan. Lause onkin kirjailijan työkalupakin vasara ja naula. Ilman hyvää lausetta ei synny merkittävää kirjallisuutta, perustelee Kulmala.

 
-Danny tuli Vääksyyn on lauseena puhdas ja selkeä. Se on kuin äärimmilleen pakattu liitetiedosto. Kolmen sanan lauseeseen on puristettu vuosikymmenien siivu suomalaista populaarikulttuuria ja maantiedettä. Jokaisella aikuisella suomalaisella on mielessään kuva Dannysta. Jokainen aikuinen suomalainen osaa kuvitella mielessään Vääksyn, vaikka ei olisi siellä käynytkään.

 
Vihtorin kirjamessujen primus motor ja Lause-Finlandian isä, kirjailija, blogisti Jussi Lähde pitää lausetta kirjallisuuden peruskivenä.

 
-Lause on alkuaine, jota ilman ei kirjailijan ja lukijan välinen suhde synny ja elä. Meillä kiinnitetään aivan liian vähän huomiota lauseeseen. Tämä näkyy puutteena paitsi kirjallisuudessa myös journalismissa ja esimerkiksi yritysviestinnässä, pohtii Lähde.

 
Lause-Finlandia ei pidä sisällään rahapalkintoa. Petri Tamminen palkittiin kukkakimpulla ja muistoesineellä.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat