Teatteriarvio: Kissa kuumalla katolla sai huipputiimin

Tampereen Työväen Teatterin Kissa kuumalla katolla on kiihkeä tulkinta Tennessee Williamsin klassikosta.

Sonja Sivonen

TEATTERIARVIO Kissa kuumalla katolla on rakkaudettomuuden ja ahneuden kuvaus.

TTT:n uutuudessa vietetään ökyrikkaan puuvillaviljelijän Big Daddyn 65- vuotisjuhlia. Kotiin ovat palanneet pojat perheineen. Isän syöpätutkimuksen tulokset eivät ole vielä varmistuneet, mutta perinnön kärkkyjät ovat liikkeellä. Vanhin poika Cooper on tuomari, nuorempi Brick entinen jalkapallotähti ja selostaja, viime aikoina alkoholisoitunut. Veljesten vaimot hamuavat kumpikin rikkauksia ja se johtaa ilmiriitaan. Kun totuus syövästä paljastuu, pinnan alta kaivetaan kaikki salatut asiat.

Brickin rakas urheilijaystävä Skipper on tehnyt itsemurhan ja Brick syyttää siitä itseään. Margaret-vaimon paljastukset tuovat kuoleman uuteen valoon. Ahdistuksestaan Brick pääsee hetkeksi eroon juomalla kunnes päässä kuuluu napsahdus. Isälle Brick on kuitenkin veljeksistä rakkaampi. Cooperilla on vaimo ja liuta kirkuvia lapsia, mutta isä ei hänen perhettään siedä. Teemoiltaan Tennessee Williamsin Kissa kuumalla katolla ei siis ole helppo.

Miika Muranen on onneksi saanut ohjattavakseen huipputiimin. Juha Muje on Big Daddynä kuin iso lapsi, kiukutteleva ja vaativa. Sairaus pelottaa, mutta kun hän luulee sen olleen väärä hälytys, uusi elämänjano syttyy. Muje tekee rosoisesta miehestä tarkan muotokuvan pienillä eleillä ja rehvakkaalla käytöksellä. Eläkkeelle jäävän Tuire Saleniuksen Big Mama on myös huipputyö. Miten hienosti hän kuvaakaan pettymystään, kun öykkäröivä aviomies tekee kaiken tyhjäksi. Kasvoilta valuu voima ja hän kuin pienenee silmissä. Tuukka Huttusen rooli Brickinä on vaikea, hän on suuren osan vaiti. Ilmeillään hän kuitenkin onnistuu kuvaamaan tuntojaan, sisäistä ahdistustaan ja tabuja, joista ei puhuta. Heidi Kiviharju liihottelee hänen vaimonaan kuin päiväperho. Hän kerjää mieheltään rakkautta, vaikka aavistaa ettei se ole mahdollista. Samuli Mujeen Cooper on tiukan asiallinen perustuomari. Yhdessä Miia Selinin esittämän vaimon kanssa päätetään kaapata omaisuus – eihän juoposta veljestä ole sen hoitajaksi. Selin tekee ahneesta naisesta tarkan henkilökuvan, käy vaikka käsirysyyn rahan puolesta.

Reija Hirvikosken lavastussuunnittelussa makuuhuone muuntuu moneksi. Kirkas punainen piristää tilaa. Ohuet paperiseinät eivät pidä salaisuuksia, tässä talossa seinilläkin on korvat. Marjaana Mutasen puvut säihkyvät varakkuutta ja menneen ajan loistoa. Valot ja äänet ovat oleellinen osa kuuman talon elämää.

Katariina Fleming