Paikalliset

"Vain jäävuoren huippu" – Poliisin julkisilta paikoilta takavarikoimat vaaralliset esineet lisääntyneet

RIKOS Poliisin Tampereen julkisilta paikoilta talteen ottamat vaaralliset esineet ovat lisääntyneet selvästi.

Petteri Mäkinen

Yhä useammalta poliisin Tampereella kiinniottamalta henkilöltä löytyy hallustaan toisen vahingoittamiseen tarkoitettu esine.

Viimeisen viiden vuoden aikana poliisin haltuun poliisin haltuun tulleiden vaarallisten ja toisen vahingoittamiseen soveltuvien esineiden määrä on lisääntynyt selvästi.

Tampereen kenttäyksikköä johtavan komisario Ismo Rajalan mukaan luvut ovat vain tilastoista löytyvä jäävuoren huippu.

– Nämä ovat tapauksia, jotka tulevat poliisin tietoon muiden tapauksien yhteydessä, kun teräaseita löytyy esimerkiksi näpistelijöiltä ja rattijuopoilta. Tässä on kyse suurelta osin piilorikollisuudesta.

Pelkästään viime vuonna poliisin haaviin jäi Tampereella yli 400 henkilöä, jonka aseistautumiseen ei ollut hyväksyttävää syytä.

Rajalan mukaan luvuista ei voi tehdä sellaista päätelmää aseistautuminen Tampereen kaduilla olisi arkipäiväistynyt.

– Näppituntuma on se, että taparikollisilla tämä on yleistynyt. Tällaisia ryhmiä ovat muun muassa näpistelijät ja huumeiden käyttäjät.

Järjestyslaki jakaa vaaralliset esineet kahteen ryhmään.

Varsinaisiin vaarallisiin esineisiin kuuluvat muun muassa nyrkkiraudat, stiletit, heittotähdet, jousipatukat ja kaikki muuksi esineeksi naamioidut teräaseet. Niiden hallussapito on kielletty julkisten paikkojen lisäksi myös ajoneuvoissa.

Toisen vahingoittamiseen soveltuvia esineitä ovat muun muassa tavanomaiset puukot, veitset, patukat, kaapelit, tikat, ritsat, ilma-aseet ja laserosoittimet. Niidenkin kantaminen julkisella paikalla on kiellettyä ilman työ- tai harrastussyytä tai muuta hyväksyttävää selitystä.

Ennen kaikkea selvästi vahingoittamistarkoitukseen tarkoitettujen vaarallisten esineiden määrä kasvoi viime vuonna. Tapauksia poliisi kirjasi Tampereella 50, kun aiempina vuosina määrät ovat liikkuneet parissakymmenessä. Myös tavanomaissempien vahingoittamistarkoitukseen soveltuvien esineiden määrä on kasvanut viidessä vuodessa kymmenillä prosenteilla.

Rajalan mukaan vahingoittamistarkoitukseen soveltuvan esineen kantamiseen julkisella paikalla löytyy harvoin hyväksyttävää syytä. Rajalan mukaan poliisi käyttää asiassa kuitenkin maalaisjärkeä.

– Jos timpurilla on puukko vyöllään kahvilassa kahvitunnilla, se voidaan katsoa inhimilliseksi unohdukseksi. Jos se jää työpäivän jälkeen baarireissulla, niin tämä selitys ei päde. Kokki tai keittiöharrastaja voi kuljettaa veitsiään kassissa piilossa.

Poliisin haltuun joutuneet tavanomaiset vaaralliset ja toisen vahingoittamiseen soveltuvat esineet hävitetään. Arvokkaiksi katsotuilla tämä vaatii käräjäoikeuden päätöksen.

Vaarallisten esineiden hallussapidossa rangaistusskaala ulottuu sakoista vuoden vankeuteen. Toisen vahingoittamiseen soveltuvien esineiden kohdalla yläpää asettuu puoleen vuoteen.

Tasaista kasvua

2011: 23+232=255

2012: 22+275=297

2013: 22+290=312

2014: 22+275=297

2015: 30+310=340

2016: 50+353=403

(vaarallisen esineen hallussapitorikokset Tampereella+toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen tai aineen hallussapitorikokset Tampereella) Lähde: Sisä-Suomen poliisi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat