"Minut otettiin heti porukkaan mukaan" – Ylöjärveläinen Anriika loikkasi lukiosta data-analyysiharjoittelijaksi

Anriika Kauppi uskoo, että työharjoittelu ennen jatko-opintoja on mahdollisuus oppia uutta eri aloista ja työelämästä ja löytää suunta opiskeluille.

Anriika Kauppi

Anriika Kauppi

Anriika Kauppi

Anriika Kauppi

NUORET Teknoloikka on työharjoittelu ilman korkeakoulupaikkaa jääneille lukiosta valmistuneille.

Ylöjärveläinen Anriika Kauppi loikkasi syyskuussa Tampereelle Fastemsin toimipaikkaan, missä hän työskenteli neljä kuukautta data-analyysiharjoittelijana. Kyseessä oli Teknoloikka, joka järjestettiin Suomessa toista kertaa.

– Jäin ilman korkeakoulupaikkaa ylioppilaaksi valmistumisen jälkeen, joten täytin ansioluettelotietoni Teknoloikan hakuportaaliin ja jäin odottamaan. Tein päätöksen hakea mukaan vain hetki ennen haun sulkeutumista, joten sain kutsun haastatteluun jo seuraavana päivänä. Muutaman päivän kuluttua minulle soitettiin ja kuulin saaneeni paikan. Olin iloinen saadessani tietää, ettei välivuoteni menisi hukkaan, Kauppi kertoo.

Teknoloikka on syksyisin järjestettävä neljä kuukautta kestävä työharjoittelu, johon voi hakea alle 22-vuotias lukiosta valmistunut nuori, jolla ei ole korkeakouluopiskelupaikkaa.

– Työtehtäväni keskittyivät eri tietojärjestelmien tietojen vertailuun ja niiden päivittämiseen. Opin harjoitteluaikana paljon uutta sekä datan ylläpidosta että tietojärjestelmien käyttämisestä. Minulle myös esiteltiin, kuinka prosessit etenevät yrityksessä. Näin käytännössä, miten teknologiayritys toimii ja pääsin ikään kuin kurkistamaan kulissien taakse. Se oli hienoa, Kauppi muistelee.

Kauppi oppi harjoittelussa uutta teknologia-alasta, työelämästä ja itsestään ihmisenä ja työntekijänä.

– Vaikeissa tilanteissa ja mieltäni askarruttavissa kysymyksissä pystyin kysymään apua mentoriltani, Satu Iivoselta. Hän teki harjoitteluajasta pehmeän laskun työelämään, Kauppi kertoo.

Kaupin mukaan yksi harjoittelun parhaista puolista olivatkin työkaverit.

– Minut otettiin heti porukkaan mukaan siitä huolimatta, että olenkin muita huomattavasti muita nuorempi. Sain myös ystäviä muista teknoloikkaajista, hän hymyilee.

Kauppi uskoo työharjoitteluajan hyödyttävän häntä tulevaisuudessa, vaikka hän ei koekaan datan analysoimisen olevan unelmiensa työtehtävä.

– En ole varma, mikä unelma-ammattini on. Aikaisemmin olen pohtinut kouluttautuvani erilaisiin työtehtäviin aina rakennusmestarista opettajaan. Harjoittelun avulla kiinnostuksenkohteeni rajautuivat kuitenkin muutamaan vaihtoehtoon, joista toinen liittyy teknologia-alaan, Kauppi toteaa.

Kaupin mentorina toiminut Satu Iivonen kertoo opastamisen ja Kaupin omatoimisuuden ja positiivisuuden olleen parasta työharjoitteluajassa.

– Meillä oli työharjoittelija jo vuonna 2015. Päätimme lähteä mukaan myös vuonna 2016, koska meillä oli tarjolla harjoitteluun sopiva työtehtävä. Anriikan työtehtäviin kuului perehtyminen eri tietolähteisiin ja -järjestelmiin ja yhteistyö eri maiden huolto-organisaation kanssa. Hänestä oli meille suuri apu päivittäisessä työssä ja tulevissa jatkokehityshankkeissa, Iivonen kertoo.

Iivosen mukaan nuoret tarjoavat erilaisia näkökantoja ja kyseenalaistavat asioita eri tavalla kuin aikuiset.

– Nuoret myös tuovat positiivista energiaa koko työyhteisöön. Saatamme lähteä mukaan myös tänä vuonna, Iivonen toteaa.

Sonja Sivonen