Paikalliset

Tutkimus: Persuille kaksi lisäpaikkaa Pirkanmaalle

Taloustutkimuksen tekemän kyselyn mukaan perussuomalaiset nousisivat Pirkanmaalla kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi.

Perussuomalaisten rynnistys ei vielä yllä ihan sosialidemokraattien tasolle Pirkanmaalla. Monissa muissa vaalipiireissä, muun muassa Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa, perussuomalaisten kannatusluvut ovat jo ohittaneet demarit.

Lopullinen vaalitulos on kuitenkin vielä epävarma. Perussuomalaisten kannattajista peräti 40 prosenttia on sellaisia, jotka eivät äänestäneet lainkaan edellisissä vaaleissa. He ovat tietysti epävarmimpia uurnille menijöitä myös näissä vaaleissa.

Aiemmin muita puolueita äänestäneistä siirtymä perussuomalaisiin on suurinta sosialidemokraateista. Peräti 9 000 pirkanmaalaista, jotka äänestivät vuoden 2007 eduskuntavaaleissa sosialidemokraatteja, ilmoittaa nyt kannattavansa perussuomalaisia. Kokoomuksesta valuu 6 000 ja Keskustasta 5 000 äänestäjää perussuomalaisiin. Muista puolueista siirtymät ovat pieniä.

Kaupunkilehti Tamperelainen teetti Taloustutkimus Oy:llä puoluekannatusmittauksen Pirkanmaan vaalipiirissä alkuvuonna niin, että viimeiset haastattelut tehtiin viime viikolla. Tutkimukseen osallistui 944 äänestysikäistä pirkanmaalaista. Virhemarginaali tuloksissa on noin 2,5 prosenttiyksikköä suuntaan tai toiseen. Korjauskertoimien ansiosta tulokset ovat kuitenkin tarkempia kuin pelkkä virhemarginaali antaa ymmärtää.

Suurin tappio Pirkanmaalla on tulossa demareille, joilta on hupenemassa yli viisi prosenttiyksikköä vuoden 2007 eduskuntavaalien kannatuksesta. Keskustalta on menossa reilut kolme ja Kokoomukselta reilut kaksi prosenttiyksikköä edellisvaalien kannatuksesta.

Perussuomalaisten hulppean kannatuskasvun lisäksi Vihreät ovat ainoa puolue, joka näyttäisi lisäävän lievästi kannatustaan Pirkanmaalla.

Kannatusmittaus toisi perussuomalaisille kolme kansanedustajapaikkaa nykyisen yhden sijasta. Myös Vihreille on luvassa yksi lisäpaikka. Yhden paikan menettäjiä olisivat Kokoomus, Keskusta ja sosialidemokraatit. Vasemmistoliitto ja kristilliset säilyttäisivät nykyiset paikkansa.

Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen kuitenkin muistuttaa, että näistä vaaleista on tulossa erittäin tiukat, ja viimeiset paikat saattavat ratketa kymmenen äänen erolla.

– Pirkanmaalla erot näyttävät olevan hiuksen hienot, viimeiset paikat ratkeavat selvästi muita vaalipiirejä täpärämmin, Rahkonen arvioi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat