Paikalliset

"Päivittäisellä liikkumisella voi pitää selän notkeana ja lihakset vetreinä"– Tampereella järjestetään tapahtuma Selkäviikon kunniaksi

TERVEYS Tällä viikolla vietetään valtakunnallista Selkäviikkoa, joka huipentuu sunnuntaina 16. lokakuuta Maailman selkäpäivään.

Ryhtiä voi kohentaa liikunnan avulla. Kuvituskuva.

Selkäviikon tämän vuoden teema on "Oikaise itsesi ja liiku". Teemalla halutaan kiinnittää huomiota ryhdin ja liikkumisen merkitykseen selän terveydessä ja selkäkipujen ehkäisyssä.

– Hyvä ryhti on tärkeä selälle ja koko kehon toimivuudelle. Selkä kuormittuu tasapuolisesti, kun ryhti säilyy hyvänä eri asennoissa. Huono ryhti ja huonot asennot puolestaan voivat aiheuttaa lihasepätasapainoa, mikä saattaa oireilla kipuna ja johtaa liikkeiden rajoittumiseen, Selkäliiton toiminnanjohtaja Kirsi Töyrylä-Aapio kertoo.

Jokaisen selkärangan rakenne on yksilöllinen, mutta ryhtiä kuitenkin voi muokata vahvistamalla ja venyttämällä lihaksia.

– Päivittäisellä liikkumisella voi pitää selän notkeana ja lihakset vetreinä. Selkä on luotu liikkumaan, Töyrylä-Aapio muistuttaa.

Paikallisissa selkäyhdistyksissä eri puolilla Suomea on tarjolla maksuttomia ja kaikille avoimia tapahtumia viikon aikana. Tampereen Seudun Selkäyhdistys tuo Tampereen seudun työväenopisto Sampolaan torstaina 13. lokakuuta kello 18–19 "Voi paremmin työssäsi – työssä jaksamisen tukeminen" -luennon, jonka pitää Taysin psykologi–kuntoutuspsykologi Soili Wallenius.

Selkäviikkoon ja Maailman Selkäpäivään voi osallistua myös sosiaalisessa mediassa jakamalla oman tapahtumansa, selkätarinansa tai -kuvansa tunnisteilla #selkäviikko ja #maailmanselkäpäivä. Maailman Selkäpäivän kansainväliset hashtagit ovat #worldspineday ja #mybackstory.

Selkäfaktoja

80 prosenttia suomalaisista kärsii selkäkivuista jossakin vaiheessa elämää. Suurin osa selkäkivuista paranee itsestään.

Selkäkipujen esiintyvyys on kasvanut 2000-luvulla. Selkäkivut ovat yleistyneet sekä miehillä että naisilla, eniten 30–54-vuotiailla naisilla.

Vuonna 2015 Kela maksoi sairauspäivärahoja selkäsairauksien takia noin 115 miljoonaa euroa. Korvattuja päiviä oli noin 2 miljoonaa.

Lähde: Selkäliitto ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat