Paikalliset

”Tämä ei ole Raipioiden mausoleumi”

KULTTUURI 25-vuotiaassa Tampereen Komediateatterissa voi olla joskus Raipiaton aika, sanoo teatterin nykyinen taiteellinen johtaja Panu Raipia.

Kasvatustieteiden maisteri Panu Raipia on viettänyt yli puolet elämästään Tampereen Komediateatterin leivissä.

Petteri Mäkinen

Raipiat tekivät teatterista bisnestä.

Toimittaja paljastaa poikkeuksellisesti jutun työotsikon etukäteen Tampereen Komediateatterin nykyiselle taiteelliselle johtajalle Panu Raipialle.

Raipia ei innostu ajatuksesta lainkaan.

– Teatterilla voi elää, muttei rikastua.

Kun juttua tehdään Tampereen Komediateatterin 25-vuotisjuhlan alla, on teatterin mahdollisuudet elinkeinotoimintana todistettu.

Panu Raipia on isänsä Esko Raipian ja Tapio Parkkisen perustaman Tampereen Komediateatterin ainoa alkuperäinen työntekijä.

Kun teatterin ensimmäinen produktio Jääkärin morsian esitettiin kesällä 1992 Frenckelliin sisäpihalla, nähtiin lavalla saksalaisen luutnantti Mullerin roolissa 23-vuotias kasvatustieteiden ylioppilas Panu Raipia.

– Odotettiin 5 000 katsojaa, mutta kävikin 15 000. Jo silloin ajateltiin, että ollaan osuttu oikeaan, muistelee Panu Raipia.

Teatterin juhlanäytelmän Vekkuliveljet ohjaa 47-vuotias taiteellinen johtaja Raipia. Siinä välissä Raipiat ovat luoneet Suomessa ainutlaatuisen teatterikonsernin, johon kuuluvat muun muassa Tampereen Komediateatterin talvi- ja kesätoiminta, Suomen Teatteriopisto, teatteritalona toimivan vanhan Tampellan juhlatalon välittäminen viihde- ja juhlakäyttöön, sen ravintolapalvelut sekä muu koulutus- ja yritysvalmennustoiminta.

– Matkalla on hienoja voittoja ja katkeria tappioita. Me uskalletaan ottaa riskejä, mutta toki laskemme onnistumisen mahdollisuudet, tiivistää Raipia.

Riskeistä suurimpia on ollut rappiolle päässeen Tampellan juhlatalon hankkiminen vuonna 1998 ja sen remontoiminen merkittäväksi kulttuurikeskukseksi.

Teatterikonserni työllistää noin kolmenkymmenen henkilötyövuoden verran. Ammattinäyttelijöitä teatterin näytelmissä on vuosien varrella vieraillut noin 200.

– Hienoa on ollut se, että jokaiseen produktioon saa uudet työkaverit. Toisaalta tämä on vaatinut sen, että perhe on tehnyt 4–5 virkaa samaan aikaan.

Suorittajaksi tunnustautuva Raipia korostaa hiljentäneensä tahtia jätettyään teatterin toimitusjohtajan tehtävät Teemu Ojalalle.

Jäljelle jäävät enää muun muassa teatterin taitellinen johtajuus, Suomen Teatteriopiston rehtorin palli, talviteatteritoimintaa pyörittävän Tampereen Komediateatterin säätiön hallituksen puheenjohtajuus sekä kesäteatterista vastaavan Tampereen Komediateatteri Oy:n ja teatterikiinteistöjä hallinnoivan Raipia-kiinteistöt Oy:n toimitusjohtajan paikka.

Tittelilistaa ja teatteribisnestä mieluummin Raipia korostaa yrittäjäasennetta.

– Tänne on joutunut tulemaan aikaisin aamulla tarkistamaan, että patterit ovat lämpimät ja ovenkahvat pysyvät paikallaan. Melkein joka kuukausi olen saanut palkan. Joskus olen jättänyt maksamatta itselleni, että muut saavat palkkansa.

Kysymystä siitä, missä tehtävissä 72-vuotias Panu Raipia huseeraa Tampereen Komediateatterin 50-vuotiasjuhlissa vuonna 2042 jää esittämättä. Teatterikonsernilla voi olla myös Raipiaton tulevaisuus.

– Joskus laiva voi seilata jonkun muun ohjauksessa. Isä on aina sanonut, että seiniin ei saa kiintyä. Tämä ei ole Raipioiden mausoleumi.

Työotsikko meni uusiksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat