Kulttuuri

Amerikkalainen Lady, 93, tuo pukunsa Tampereelle

Haaveileva nainen on yksi Lady Ostabeckin muotokuvista, jotka ovat esillä Vapriikissa. Kuvattavat saivat valita, minkä aikakauden asuihin he halusivat pukeutua.

Suomalaisten vanhempien lapsena Brooklynissä Amerikassa syntynyt Lady Ostapeck, 93 rakastaa Suomea. Hänen elämäntyöstään on pieni pala esillä Vapriikissa. Nähtävillä on muotokuvia ja naisten muotipukuja.

– Olen iloinen, että pääsin käymään Suomessa. Haaveeni on, että voisin istua järven rannalla saunan rappusilla sukulaisteni luona Pohjanmaalla.

Tällä matkalla toive ei toteudu, sillä jo sunnuntaina on paluu takaisin kotiin.

– Mutta ihmeitä tapahtuu. Olin edellisellä vierailulla katsomassa Imatran koskea. Mikä pettymys, kun se oli kuivana, mutta yhtäkkiä vesi alkoi syöksyä vaahtona alas, Lady Ostapeck eloisasti kertoo.

Taiteilijanimen taakse kätkeytyy vuonna 1918 syntynyt muotokuvaaja. Ostapeck teki pitkän uran valokuvien retusoijana, mutta jätti New Yorkin 1960-luvun alussa.

Hän muutti Fly Creek -nimiseen maalaiskylään. Paikalliset ihmiset kummastelivat tätä itsenäistä naista ja alkoivat kutsua uutta naapuriaan nimellä lady. Ostapeck-sukunimi oli tullut lyhyestä avioliitosta ukrainalaissyntyisen miehen kanssa.

Valokuvaaminen alkoi, kun kirpputorilta löytyi 1900-luvun Korona View -paljettikamera. Lady keksi pukea kuvattavan henkilön huolella valittuun historialliseen pukuun ja käytti rekvisiittana keräämiään esineitä.

Kuvien ihmiset ovat kyläläisiä, mutta kameran edessä heistä on tullut menneiden aikojen daameja ja arvokkaita herroja.

– Sain naisille oikeanlaisen ilmeen, kun pyysin heitä katsomaan ikkunaan päin, olisiko sieltä tulossa prinssi hevosen selässä ratsastaen pyytämään isältä naisen kättä, Lady Ostapeck hymyilee.

Vapriikissa nähtävät puvut Lady Ostapeck on lahjoittanut Haiharan museosäätiön kokoelmiin. Sitä kenelle puvut ovat alunperin kuuluneet, hän ei tiedä.

– Minulla ei ole ollut paljon rahaa, joten ostin puvut kirpputoreilta ja minulle tuotiin niitä.

Lady Ostapeck

näyttely Vapriikissa

muotokuvia

amerikkalaisten naisten pukuja 1940–1950

kenkiä, hattuja ja rekvisiittaa

avoinna 18.3.2012 asti

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat