Paikalliset

Uusi tamperelainen pienpanimo juottaa ensimmäiset oluensa

JUOMA Pienpanimoita perustetaan käsittämätöntä tahtia. Markkinaa ei ole vielä kyllästetty, vakuutetaan kahdessa tuoreimmassa tamperelaisyrittäjässä.

Kahdeksan pönttöä? Kaleva Brewing Companyn kuuden käymisastian edessä poseeraavat Juha Kannisto ja Juha Sorsa eivät usko, että pienpanimon perustaminen olisi vieläkään liiketaloudellisesti pönttö temppu.

Petteri Mäkinen

Tarvitaanko kuvaan todella kahdeksan pönttöä, kysyy kameran eteen asettuva Juha Kannisto toimittajalta.

Kuudella pöntöllä hän viittaa käymisastiohin, joissa valmistuvat Kaleva Brewing Companyn ensimmäiset oluet.

Kaksi muuta ovat Kannisto ja uuden tamperelaisen pienpanimon yhtiökumppani Juha Sorsa.

Liiketoiminta suurten kansainvälisten panimojättien hallitsemalla alalla, jossa pienten yrittäjien määrä on parissa vuodessa moninkertaistunut voi nostaa kysymyksiä hommaan lähtemisen liiketaloudellisesta järkevyydestä.

– Onhan se selvää, että markkina tulee jossain vaiheessa kylläiseksi, pohtii Kannisto.

Sammonkadulla uskotaan, että tämä aika ei ole vielä käsillä.

Olutharrastus ja olueen erikoistuneiden ravintoloiden määrä tarkoittaa sitä, että uutuuksille on kysyntää. Kalevan oluista noin viidennes menee samassa rakennuksessa olevaan Public House Huurteeseen. Loputkin jäävät Tampereen olutravintoloihin.

– Meillä on hyvät kontaktit ravintoloihin ja tapahtumanjärjestäjiin. Se helpottaa, sanoo Kannisto.

– Paikallisuus on nyt vahva valtti. Lähiolutta kysytään, lisää Sorsa.

Sama on huomattu myös alkukesällä taipaleensa aloittaneessa Nordic Breweryssä, jonka panimo sijaitsee Lempäälän Sääksjärvellä. Puuhamies Joonas Koiviston mukaan pienpanimomarkkina ei ole vielä lähellekään kyllästetty.

– Pienpanimoilla yhden menestys palvelee vielä kaikkien etua. Nyt pienpanimo-oluista innostuvat lähinnä harrastajat. Peruskuluttajien tietoisuuteen ollaan vasta pääsemässä.

Gastropub-taustaisen Nordic Breweryn tuotteet menevät lähes kokonaan Tampereen Gastropubeihin. Panimon päätavoite on tuottaa laadukasta käyttöolutta. Kaleva Brewing Company taas hakee myös erkoisuuksia. Nyt käymisastoissa on muun muassa mustikka-alea ja sitruunaruoho-chili-olutta.

Murtautuminen olutravintoloista kaupan hyllylle kiinnostaa Kalevassa ja Sääksjärvellä. Pullotuslaitteisto on harkinnassa kummassakin.

Uskosta tulevaisuuteen kertoo sekin, että Sammonkadulla tuotantokapasiteetti aiotaan ensi vuonna tuplata 50 000 litrasta 100 000 litraan vuodessa. Nordicilla olutta tehdään jo 150 000 litran vuositahtia.

Kilpailu markkinoista saati pudotuspelin lähestyminen ei Tampereen pienpaniobisneksessä näy. Kilpailu ei ole johtanut edes kateuteen ja kyräilyyn.

Kalevan panimon osakas Sorsa tekee edelleen päivätyönsä Gastropub Tuulensuussa. Kun Kalevaan tilatut pumput viivästyivät, löytyivät uudet pikavauhtia lainaan akaalaisesta Hopping Brewsterista. Yhteistyöoluen kalevalaiset ovat tehneet sekä Nordicin että Hopping Brewsterin kanssa.

– Meillä on tiivis soittorinki. Apu tekniseen ongelmaan löytyy aina joltakin, kertoo Koivisto.

Perinteikkäämpiä Tampereen seudulla toimivia pienpanimoita ovat Pyynikin käsityöläispanimo, Plevnan Koskipanimo ja Nokian Panimo.

Suositko pienpanimo-oluita?

Kyllä
99% (67 ääntä)
En
1% (1 ääni)
Ääniä yhteensä: 68

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat