Paikalliset

Joditablettien hamstraus on turhaa - Näin Säteilyturvakeskus tiedottaa suomalalaisille

Suomessa ei tarvitse ryhtyä minkäänlaisiin toimenpiteisiin Japanin ydinturman takia, tiedottaa Säteilyturvakeskus. Esimerkiksi lauantainen joditablettien hamstraus apteekeista on STUK:n mukaan turhaa.

 

Säteilyturvakeskuksen tiedote:

 
Perjantaisen maanjäristyksen ja tsunamin seurauksena Japanin itärannikolla sijaitsevat Fukushima-Daichin ydinvoimalaitoksen yksiköt menettivät yhteyden ulkoiseen sähköverkkoon, ja tunti tämän jälkeen varavoimaa tuottavat dieselgeneraattorit pysähtyivät. Vaihtosähkönsyötön menetyksen jälkeen reaktoreihin on syötetty jäähdytysvettä höyrykäyttöisillä varajärjestelmillä.

 

Suomen aikaa viime yön ja aamun aikana laitosyksiköillä on pyritty varmistamaan, että reaktorisydämeen saadaan riittävästi vettä ydinpolttoaineen jäähdyttämiseksi. Paine on noussut suojarakennuksessa, kun höyryä johdetaan suojarakennuksessa sijaitsevaan lauhdutusaltaaseen.

Suojarakennuksen eheyden varmistamiseksi suojarakennuksesta on laskettu lievästi radioaktiivista höyryä ympäristöön. Samaan aikaan on jatkettu työtä reaktorin jäähdytyksen varmistamiseksi.  Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n välittämän tiedon mukaan voimalaitosalueella on havaittu lievästi kohonneita säteilyarvoja.

Fukushiman laitosyksiköllä on havaittu räjähdys, ja laitoksen suunnalta on nähty nousevan savua. Japanista saatujen tietojen mukaan reaktorisydän on paljastumassa. Säteilyturvakeskuksen saamien tietojen mukaan reaktorin suojarakennus ei olisi vaurioitunut räjähdyksessä. Laitospaikalta toistaiseksi saadut annosnopeustiedot tukevat tätä. Säteilyturvakeskuksella ei vielä ole vahvistettua tietoa siitä, kuinka vakavasti reaktorisydän on vaurioitunut.

Suurin riski tapahtumassa liittyy reaktorisydämen mahdolliseen paljastumiseen, mikäli jäähdytysveden syöttö reaktoriin menetetään. Sydämen paljastuttua polttoaine ylikuumentuu ja vaurioituu, minkä seurauksena on olemassa vakavan päästön vaara mikäli suojarakennus on vaurioitunut.

Tällä hetkellä tuulee laitokselta itään merelle päin, joten mahdollinen päästö ei välittömästi uhkaisi laitoksen lähiympäristöä.

STUK seuraa jatkuvasti tilannetta. Laitokselta mahdollisesti tulevalla päästöllä ei ole terveydellistä merkitystä Suomessa eikä siten tarvetta erityistoimiin, esimerkiksi joditablettien ottamiseen. Alueella olevien suomalaisten tulee noudattaa paikallisten viranomaisten ohjeita.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat