Paikalliset

Eppu Normaali täytti Ratinan – "Eihän tällaista koskaan olisi voinut ajatella"

Martti Syrjä 

Pekka Ruissalo

Ihmeellistä, erikoista.

Sellaisen kiteytyksen Eppu Normaalia läheltä seuranneet Mikko Saarela ja Epe Helenius kertoivat ennen kuin Eppu Normaali kapusi lavalle 40-vuotisjuhlakonserttiinsa.

Konsertti on ollut jo loppukeväästä myyty loppuun ja tamperelaiset majoitusjärjestäjät varautuivat siihen jo viime syksyllä. Monista paikoista majoitus oli varattu jo loppuun siinä vaiheessa.

–  Varmasti jonkinsortin hulluna olisi pidetty 1970-luvun lopulla, jos olisi tehty ennuste että tällainen päivä tulee. Muistan edelleen hyvin, kun teimme ensimmäistä levyä Lahden Microvox-studioilla: silloin majoituimme samassa huoneessa Pantsen ja Martin kanssa, sillä budjetit olivat kuitenkin tiukkoja, kommentoi tamperelaisen Poko Recordsin pitkäaikainen keulahahmo ja pääomistaja Kari "Epe" Helenius.

Sittemmin budjeteistakin on tullut hivenen isompia.

Jouko Aaltosen Punk tauti joka ei tapa -dokumentissa kitaristi Juha Torvinen muistelee, miten hänelle oli keikan jälkeen tultu sanomaan, että tällainen musiikki ei tule koskaan menestymään.

Tuolloin elettiin 1970-luvun loppuhetkiä ja taustalla oli omintakeiselta pohjalta esitetty keikka Ylöjärvi–Tampere -akselilla. Seuraavassa kuvassa leikataan Hartwall Areenalle, jossa joku bändin soittajista kysyy, paljonko lipputuloja keikasta tuli. Hänelle vastataan, että miljoona kolmesataatuhatta.

 

– Kyllähän meitä aivan hulluina tosiaan olisi pidetty, jos joku olisi tämmöistä ennustellut 1970-luvun Ylöjärvellä, kommentoi Eppu Normaalin alkuperäinen basisti Mikko Saarela.

Saarela kirjoitti bändille tekstit ennen kuin Martti Syrjä otti niistä vetovastuun Saarelan siirryttyä kokopäivätoimisesti opintojen pariin. Saarelasta tuli luokanopettaja ja osoite vaihtui pääkaupunkiseudulle. 

– Ei kukaan olisi varmasti silloin ajatellut vakavasti, että loppuelämä eletään rock and rollilla.

Syrjän veljekset, serkku Aku ja nykyinen basisti Sami Ruusukallio sekä kitaristi Juha Torvinen ovat eläneet.

Siitä esimerkkinä lauantai-iltainen kokemus: konsertti täydelle Ratinan stadionille. Kotimaisuus pitää pintansa: kun Ilves ja Valencia viime viikonvaihteessa kohtasivat stadionilla, paikalla oli 6 400 katsojaa.

Nyt kotimainen ja paikallinen Eppu Normaali kuusinkertaisti tuon määrän.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat