Paikalliset

Eppu Salminen Jouko Turkasta: "Arvaamaton ja väkivaltainen"

Eppu Salminen on Tampereella erittäin tuttu näky. Tässä mies hassuttelee Kari Heiskasen ohjauksessa Albatrossi ja Heiskanen-näytelmässä Viikinsaaren kesäteatterissa.

Kai G. Baer

– No siinä se saatana on!

Eletään helmikuuta 1987. Tuolloin teatterikorkeakoulun opiskelija Eppu Salminen luulee, että toinen opiskelija, rehtori Jouko Turkan oppeihin voimakkaasti tukeutunut Taisto Reimaluoto pelleilee.

– Reimaluodon nyrkki heilahtaa parin sentin päässä kasvoistani. Väistän refleksillä. Jos se olisi osunut, olisivat etuhampaat lähteneet. Taisto tarraa rinnuksiin, nostaa minut ilmaan, paukuttaa minulla auki kaksi pihalle vievää ovea, heittää maahan. Alkaa lyödä ja potkia, kertoo Salminen kirjassaan Lasten ristiretki.

– Kaiken aikaa Reimaluoto huutaa naama punaisena: Saatana, meitä oot menny haukkumaan natseiks ja fasisteiks. Ai että pistää vihaks tommonen. Kato että oli viimenen kerta... saatana kun tekis mieli vetää kunnolla turpaan tollasta!

Taustalla on lehtikuva, jossa nuori Salminen on poseerannut nyrkki pystyssä ja huutanut, että näyttelijäopiskelijat eivät tästä masennu. "Tästä" tarkoitti tuolloin kohua, jossa Jumalan teatterin näytelmään osallistuneet opiskelijat olivat hajoittaneet paikkoja Teatterikorkeakoulun tiloissa.

Eppu Salminen muistaa tilanteen hyvin. Hän sanoo nyt ja sanoo kirjassaan, että tapaus oli edesmenneen ohjaaja Jouko Turkan masinoima.

– Joukon poismeno tuli yllätyksenä ja uutisen. Ajattelin että tervaskanto sinnittelee. Hän oli vaikuttava persoona, jonka poismenoa voi verrata samaan kuin Kekkonen kuolisi.

Muistot ohjaajalegendasta ovat vahvasti kaksijakoisia.

– Näin Joukossa arvaamattoman puolen, joka oli äkkipikainen ja väkivaltainen. Se tilanne jolloin Reimaluoto antoi turpiin, on Taiston kanssa jo sovittu, mutta olen edelleen täysin varma että se oli Joukon masinoima. Hän olisi itse halunnut käydä kiinni, mutta ei voinut tehdä niin potkujen pelossa.

Salmisen mukaan Turkka-muistoja on värittänyt vahva yksipuolisuus. Miehen huonoja puolia ei ole muisteltu.

– Turkka painosti ihmisiä, jotka eivät häntä miellyttäneet. Aika moni oppilaista jätti koulun kesken.

Heihin kuului muun muassa kirjailijana ja näyttelijänä meritoitunut Anna-Leena Härkönen, joka siirtyi opiskelemaan Tampereelle. Salminen näkee muutenkin Turkan naiskäsityksessä huonoja piirteitä.

– Jos ajatellaan sitä Häpeä-kirjaa, se on vanhan jätetyn miehen vihainen teksti entiselle elämänkumppanille, jonka olisi voinut viedä oikeuteen asti.

Kirjan epäillään kertovan näyttelijä Merja Larivaarasta.

Näyttelijä korostaa, että kritiikistä huolimatta hän muistelee edesmennyttä ohjaajaa lämmöllä.

– Kepeät mullat vaan Joukolle. Parhaimmillaan mies oli vakuuttava persoona ja hahmo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat