Puheenaihe

Suomeen syntyi 2500 uutta työpaikkaa – aukiolojen vapautus piristi kauppoja

Suuret toimijat ovat odotetusti jyränneet, kun kaupan aukiolot vapautettiin alkuvuonna. Uusia työpaikkoja on syntynyt samalla noin 2500, arvioi Kaupan liitto.

Arkistokuva

Alkuvuonna tehty kauppojen aukiolojen vapautus on lihottanut päivittäistavara- ja tavaratalokaupan myyntiä sekä tuonut runsaasti uusia työpaikkoja, kertoo Kaupan liiton maanantaina julkistama selvitys.

Liikevaihto on kasvanut alkuvuonna sekä päivittäistavara- ja tavaratalokaupoissa, vaikka ruuan hinnassa on ollut kovaa hintakilpailua.

Koko vuoden kasvuksi ennustetaan maltillista yhtä prosenttia. Käänne parempaan on silti selvä, sillä viime vuonna vastaavaan aikaan liikevaihdon arvo päivittäistavarakaupassa kutistui yli kaksi prosenttia ja tavaratalokaupassa yli kolme prosenttia. 

Erikoiskaupassa vastaavaa käännettä ei ole alkuvuonna näkynyt.

Lisääntyneet aukiolotunnit ja uudet kauppapäivät ovat selvityksen mukaan lisänneet myös työntekijöiden ja työtuntien kokonaismäärää.

Ensimmäisen puolen vuoden aikana vähittäiskaupan työntekijöiden määrä on lisääntynyt noin 2 500:lla viime vuoteen verrattuna. 

Samaan aikaan on kuitenkin käynyt toteen pelko siitä, että alan pienet toimijat kärsivät: Sekä vähittäiskaupassa toimivien yrittäjien että heidän tekemiensä työtuntien määrä on kutistunut.

– Aikaisemmin pienet ja usein yrittäjävetoiset kaupat ja kioskit hyötyivät aukiolojen sääntelystä. Nyt yrittäjien työpanos on pienentynyt, ja työntekijöiden ja lisätuntien tarve isommissa marketeissa on kasvanut, Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja sanoo.

Vähittäiskaupan kasvua piristää tänä vuonna myös aikaisempaa hieman ripeämpi ostovoiman kasvu. Ennätyslukuihin ei silti ylletä. Keskimäärin vähittäiskaupan liikevaihdon määrän vuosikasvu 1995–2008 oli lähes viisi prosenttia.

Myös uusia mustia pilviä on kasautumassa, Kaupan liitto arvioi.

Ensi vuonna vähittäiskaupan piristyminen uhkaa hiipua ostovoiman kasvun tyrehtyessä. Ennusteen mukaan alan kasvu hyytyy noin 0,5 prosenttiin.

Mikäli hallitus lisäisi välillisiä veroja, kiristys voi tukahduttaa heiveröisen kasvun kokonaan, varoittaa toimitusjohtaja Juhani Pekkala Kaupan liitosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat