Paikalliset

Osuuspankki poisti laskunmaksuautomaatit

Osmo Koivuranta ja Päivi Virtanen tulivat Linnainmaalta OP:n kauppahallin konttoriin maksamaan laskua. - Yritämme nyt ensimmäistä kertaa käyttää tätä laitetta.

Helinä Kanninen

OP-Pohjola-ryhmä on poistanut pankkien maksuautomaatit. Asiakkaat on ohjattu käyttämään nettipankkia. Pankki perustelee päätöstään käytön nopealla vähenemisellä sekä sillä, etteivät nykyiset laitteet enää täytä kansainvälisen maksuliikealueen vaatimuksia.

Tilalle ovat tulleet nettipankit ja muut maksutavat.

– Automaattikanta on vanhaa, eikä täytä enää EU:n vaatimuksia. Myös käyttäjien määrä on vähentynyt, joten uusien laitteiden hankkiminen ei olisi ollut kannattavaa, sanoo Tampereen seudun osuuspankin myyntijohtaja Kirsi Välimäki.

Asiakkaille muutoksesta on kerrottu hyvissä ajoin.

– Olemme tiedottaneet kirjeellä ja mahdollisuuksien mukaan myös soittaneet henkilökohtaisesti, Välimäki sanoo.

Hän toteaa, että asiakkaille on löydetty sopivia tapoja maksaa laskut, vaikka kotona ei tietokonetta olisikaan.

– Näitä ovat muun muassa maksupalvelu ja suoraveloitus.

Pankkien konttoreissa on nettipäätteitä, joilla laskunmaksun voi hoitaa.

– Mitä vanhempi asiakas on, sitä harvemmin hän maksaa laskunsa netin kautta. Mutta tämä ei ole vain ikäkysymys, sillä myös melko iäkkäät henkilöt ovat halunneet opetella verkkopankin käytön, Välimäki kertoo.

Tampereen seudun osuuspankin kauppahallin konttorissa on tiistaina pankin avautumisen jälkeen parinkymmenen asiakkaan jono. Pääasiassa vanhempia ihmisiä jonottaa maksamaan laskuja.

Terttu Valkeinen asuu Tesomalla ja on maksanut laskunsa tähän mennessä kauppareissujen yhteydessä.

– Noita uusia laitteita en rupea opettelemaan. Maksan tästä lähtien laskuni tiskillä tililtä, silloin ei mene mitään ylimääräistä maksua, Valkeinen sanoo.

Maksuautomaattien poistaminen liikepaikoilta on myös Osmo Koivurannan ja Päivi Virtasen mielestä huono homma.

– Maksoimme laskut tähän asti Linnainmaan Citymarketissa, mutta nyt automaatti on viety sieltä pois, Päivi Virtanen sanoo.

Laskunmaksuun on tästedes lähdettävä keskustaan.

– Meillä ei ole kotona tietokonetta. Ensimmäisellä kerralla, kun käytimme nettipankkia saimme opastusta. Nyt yritämme ominpäin.

Tiskille jonottava vanhempi herra ei edes mieti siirtyvänsä käyttämään pankin päätettä.

– En käyttää tietokonetta, enkä aio sellaista myöskään itselleni hankkia, hän toteaa.

Rea Kulmalan mielestä yleensä kauppakeskusten yhteydessä sijaitsevat maksuautomaatit ovat käteviä. Suurimman osan laskuistaan Kulmala maksaa nettipankin kautta. Automaattien poistaminen kuitenkin harmittaa.

– Nettimaksamisen opetteleminen ei ole ainakaan liian helppoa. Itsekin olen saanut sitä opetella ja nyt se alkaa pikku hiljaa onnistua, Rea Kulmala sanoo.

Laskujen maksaminen on Kulmalalle myös rahakysymys. Laskut täytyy hoitaa kaupungilla, jolloin sinne pitää lähteä vaikka muuta asiointia ei olisi.

– Tiskillä laskun maksaminen maksaa ties kuinka paljon, ja kun ajattelee vielä matkakulut, niin kertyyhän siitä kustannuksia. Laskujen maksaminen vaikeutuu mielestäni huomattavasti etenkin ihmisillä, jotka asuvat yksin tai kaukana omasta pankkikonttoristaan, Kulmala sanoo.

Tekniikan ja internetin kehitys on vaikuttanut pankin palveluiden siirtymiseen yhä enemmän nettiin. Myös käteisnostot ovat vähentyneet, sillä yhä useampi suomalainen maksaa kortilla.

Nordeassa voi laskut maksaa edelleen pankkiautomaatissa.

– Näemme, että laskunmaksuautomaateilla on edelleen käyttäjiä. Olemme sen sijaan uudistaneet kaikki automaatit sirupohjaisiksi. Niitä on koko maassa noin 500 ja Tampereella 30, Nordean aluejohtaja Markku Lilja kertoo.

Sampo-pankeista laskunmaksuautomaatit poistuvat kesään mennessä. Pankin automaatit ovat olleet yhteiskäytössä Op-Pohjolan kanssa.

Pankkienmaksu-automaatit

Op-Pohjola-ryhmän automaatit poistettu koko maassa.

Pankki perustelee päätöstään käytön nopealla vähenemisellä.

Tilalle nettipankki ja muut maksutavat.

Noin 95 prosenttia pankin asiakkaista hoitaa peruspalvelut netissä.

Sampo-pankkien automaatit ovat yhteiskäytössä Op-Pohjolan kanssa ja poistuvat kesään mennessä.

Nordean automaatit pysyvät. Automaatit vaihdettu siru-pohjaisiksi.

Www--pohjaiset pankkipalvelut tulivat käyttöön 1996.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat