Paikalliset

Lamminpään entinen kirjastonjohtaja kävi ensimmäistä kertaa Lielahden kirjastossa - katso video!

KIRJASTO Eläkkeelle vuonna 2003 jäänyt Kari Aronpuro vieraili nyt saman seudun nykyisessä lähikirjastossa. Lielahden kirjastoa mies pitää nykyaikaisena ja toimivana.

Onpa tämä muuttunut vuosien saatossa. Lamminpään entinen kirjastonjohtaja Kari Aronpuro ihasteli Lielahden nykyaikaista aluekirjastoa. Juttukumppanina nykyinen aluekirjastonjohtaja Marjaana Meriläinen.

Pekka Ruissalo

Lamminpään vanhaa kirjastonjohtajaa, nyt jo vuosia eläkkeellä ollutta Kari Aronpuroa, 76, ei tarvitse paljon maanitella lähtemään Tamperelaisen matkaan katsomaan Lielahtikeskuksessa sijaitsevaa Lielahden kirjastoa. Kalevassa kirjoitustöitä tekevä Aronpuro innostuu kutsusta.

– Lähdetään vaan pienelle kesäretkelle.

Kesäretki alkaa Lielahtikeskuksesta. Matkalla veteraani hämmästelee rantatunnelityömaata ja Lielahden muutosta. 1980-luvulla nykyisten ostoskeskusten maisemissa ei järin paljon sijainnut, ”muutama tönö” kuulemma törrötteli siellä täällä.

Sitten pääsemme Lielahtikeskukseen. Aronpuro ottaa pienellä kamerallaan kuvia heti kun pääsee ulos autosta. Keväällä kahden vuoden ikään tuleva kirjasto tekee mieheen silminnähden vaikutuksen. Kokemus on varsin erilainen kuin Lamminpään vanhan kirjaston pihamaalla: pieni rakennus on ollut tyhjillään parin vuoden ajan.

– Ovathan nämä vähän muuttuneet. Kirjastoja on ollut tuhansia vuosia, nyt on sitten tämmöisiä, Aronpuro sanoo Lielahden kirjaston suurella ulkoilmaterassilla.

Kirjastossa Aronpuro tapaa vanhan tuttunsa, läntisen alueen aluekirjastonjohtaja Marjaana Meriläisen. Aluekirjastonjohtajista alettiin puhua siinä vaiheessa, kun Lamminpään ja Lentävänniemen lähikirjastot lakkautettiin ja yhdistettiin Lielahden aluekirjastoon. Aronpuro ja Meriläinen puhuvat pitkään kirjastolaitoksen muutoksesta: oliko internet tuttu jo Aronpuron aikana?

– Internet teki tuloaan jo minun aikanani. Joskus 1990-luvulla internet tarkoitti käytännössä Mosaic-ohjelmaa. Digitalisaatio on tarkoittanut työn helpottumista myös kirjastossa.

– Aiemmin kirjojen poistaminen oli varsin tylsää, kun piti poistaa kortteja yksi kerrallaan, Aronpuro muistelee.

Lamminpään kirjaston lakkauttamista perusteltiin kesällä 2013 sillä, että lainausluvut olivat pudonneet ja kirjastojen vertailussa pienen sivukirjaston lainat ja käynnit olivat kaikkein kalleimpia. Nyt Lielahtikeskukseen sijoitettu aluekirjasto tuntuu vetävän: niin maaliskuussa kuin huhtikuussa on ollut molempina kuukausina 15 000 kävijää.

Silloin tällöin kuullaan näkemyksiä, joiden mukaan kirjasto voisi olla yksityisrahoitteinen palvelu. Siihen Aronpurolla on selkeä kanta.

– Ruotsissahan sitä kokeiltiin eikä siitä tullut oikein mitään, Aronpuro sanoo napakasti.

Miltä suomalaisen kirjastojen tulevaisuus näyttää?

– Kirjaston pitäisi olla elastinen, seurata omaa aikaansa. Muuten ei pysytä hengissä.

Katso video tästä!

 

Alueen kirjastohistoriaa

Lamminpään sivukirjasto päätettiin lakkauttaa pysyvästi 18.6.2013.

Myös Lentävänniemen sivukirjasto lakkautettiin noihin aikoihin.

Lielahteen valmistui uusi kirjasto keväällä 2014.

Kirjasto sijaitsee Lielahtikeskuksen toisessa kerroksessa.

Kari Aronpuro työskenteli Lamminpään sivukirjaston johtajana 1984 – 2003.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat