Paikalliset

Lauantaivieras: Tarvitaanko Pride-marsseja?

-

Meiltä on kysytty Pride-tempausten tarpeellisuudesta. Mediasta saattaa välittyä vain mielikuva värikkäistä kulkueista ja iloisista ihmisistä. Jonkun mukaan yhdenvertaisuus on jo saavutettu, miksi siis enää marssia?

Moni asia on paremmin kuin pride-liikkeen alkuvuosina, mutta tosiasiassa samat oikeudet ja syrjimättömyyden suoja eivät vielä kuulu kaikille. Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolakeja ei noudateta kaikissa kouluissa, työpaikoissa tai terveydenhuollossa, äitiys- ja translakien uudistuksia odotetaan. Eheyttäminen, viharikokset, pahoinvointi ja korkea itsetuhoisuus ovat yhä osa arkea. Siksi pride-työlle on paikkansa.

Nykyprideltä haetaan asiasisältöjen ohella elämyksellisyyttä.”

Vuoden 1969 Pride-mellakka New Yorkissa oli rohkea ulostulo ihmisoikeuksien puolesta. Marssijat olivat edelläkävijöitä, jotka synnyttivät sateenkaarevan kansanliikkeen. Ennen pride-humun rantautumista Pirkanmaalle, Tampereella vietettiin 80-luvulla Setan vapautus- ja leimautumispäiviä. Ensimmäistä pride-tapahtumaa vietettiin 2006.

Oli kyseessä suurkaupungin paraati tai pikkupitäjän ihmisen kokoinen tempaus, on alkuperäinen merkitys yhä tallella. Nykyprideltä haetaan asiasisältöjen ohella elämyksellisyyttä ja riemuitaan siitä, että jokainen saa olla totta. Pride on samanhenkisten, turvallinen kohtaamispaikka, jossa etsitään ystäviä, kumppania, ollaan osa yhteisöä ja juhlitaan ihmisyyden kaunista kirjoa. Tampereella elää noin 20 000 sateenkaari-ihmistä. Pride tekee näkymättömän vähemmistön näkyväksi suurelle yleisölle.

Pride-lähtökohtana on yhteinen pyrkimys yhdenvertaiseen yhteiskuntaan, jossa kaikilla on samat oikeudet. Marsseja tarvitaan ainakin niin kauan, kunnes kaikkien ihmisarvo on selviö. Pride on meille jokaiselle, niin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille ja -enemmistöille mistään tekijästä riippumatta. Se on syrjimätön alue, jossa voi olla ylpeä omasta itsestään ja osoittaa tukensa yhdenvertaisuudelle.

Susanne Salo ja Amanda Tuukkanen

Pirkanmaan Pride-tuottajat

Mikko Väisänen

toiminnanjohtaja

Pirkanmaan SETA

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat