Paikalliset

Tamperelainen rahapeliammattilainen: ”Suomi on valitettavan helppo maa"

JALKAPALLO Pelialan ammattilainen Riku Vihreäsaari sanoo, että Suomi on helppo kohde otteluiden järjestämiselle.

Pekka Ruissalo

Suomalainen jalkapallokausi on jälleen alkanut. Tamperelainen pelialan ammattilainen Riku ”Noose” Vihreäsaari suhtautuu epäilevästi ajatukseen siitä, että ottelut pystyttäisiin tänä kesänä viemään läpi ilman sopupelaamista.

– Suomi on siihen valitettavan helppo maa. Rangaistavuus on aika minimaalista. Oli melkoinen säkä, että Wilson Raj Perumal saatiin aikoinaan nimenomaan täällä kiinni, Riku aloittaa.

Hän kiittelee Veikkausta siitä, että jo vahva epäily riittää siivoamaan joukkueen pois vetolistoilta.

– Näitä on tullut vähän joka kausi nyt. Nopeasti ne listoilta lähtevät, ja pitääkin lähteä, sillä sopupelaaminen on kaikkien kannalta katastrofi.

Vihreäsaari muistelee lukeneensa ulkomaalaisesta julkaisusta arvion, jossa oli selvitetty sopupelaamiselle herkimpiä maita. Listaus ei imartele Suomea.

– Ensimmäisenä listalla oli Indonesia. Toisena tulikin sitten jo Suomi.

Pelialan ammattilainen näkee vilpin helposti.

– Jos ajatellaan Suomen sarjoja, tyypillinen vaihto on yksittäisen ottelun osalta vedonlyöntitoimistolla satasia tai tonneja. Kun yhtäkkiä vaihto ja kertoimet heilahtavat, tietää että Aasian-markkina on herännyt ja taustalla ei ole ihan puhtaita jauhoja.

Kiusaus lähteä kokeilemaan on suuri varsinkin alasarjoissa.

– On ulkomaalaisia, joiden palkkaus on kausitasollakin kengännauhatouhua. Kun kaveri soittaa ulkomailta ja lupaa jostain viikatetaklauksesta parikymmentäkertaisen korvauksen, niin kyllähän se houkuttaa, Vihreäsaari sanoo.

Yleensä niin sanottu fiksaaja eli ottelutulosta järjestämään pyrkivä tähtää muutamaan pelaajaan ja/tai ottelun erotuomariin. Viime vuonna paljon julkisuutta sai Porissa pelattu kakkosdivisioonamatsi Musan Salaman ja Maskun välillä, jossa ottelun lisäajalla ennakkoon heikommaksi arvioitu Masku sai ottelun vierailijalle ratkaisseen rangaistuspotkun. Asianosaiset ja pelaajat kiistivät sopupeliepäilyt jyrkästi, eikä KRP:n tutkimusten jälkeen edetty syyteharkintaan.

– Alan ihmisillä on ottelun pelivaihdon perusteella oma käsityksensä, mistä on kyse.

Alkavan Veikkausliiga-kauden osalta Vihreäsaarella on selvä ennakkosuosikki. HJK on kova, mutta varsinkin Seinäjoen SJK pistää tiukasti kampoihin. Ilveksen joukkuetta ”Noose” ei sano tuntevansa riittävän hyvin jotta voisi arvioida, mihin sillä voisi yltää.

– Tammelan lehtereillä kannattaa kuitenkin kurkkia yläriville. Siellä pari ammattivedonlyöjää pelaa ns. livenä käynnissä olevaa ottelua. Heillä ei ole tekemistä sopupelien kanssa, Riku korostaa.

Riku ”Noose” Vihreäsaari

Syntynyt Forssan Tammelassa vuonna 1984.

Sairastanut koko ikänsä synnynnäistä luustohaurautta. Tämän vuoksi hän liikkuu sähköpyörätuolilla.

Rahapelialan ammattilainen. Aiemmin mukana muun muassa some-alan yrityksessä.

Aikoo taas palata korttipelien maailmaan kolmen vuoden tauon jälkeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat