Paikalliset

Porttikongista sisäpihalle ja raput alas kellariin – Onko tämä Tampereen tuntemattomin museo?

ILMIÖ Moni ei tiedä, että Suomen nyrkkeilymuseo sijaitsee Tampereella.

Helinä Kanninen

Kulku on Aleksanterinkatu 26:n porttikongista sisäpihalle ja siitä raput alas kellariin. Siellä avautuu monipuolinen tila, jossa runsaan näyttelyesineistön lisäksi on näkyvissä talon kiviset perustukset.

Nyrkkeilymuseo sai alkunsa vuonna 1991. Sen tarkoituksena on kerätä ja säilyttää nyrkkeilyyn liittyvää välineistöä, mitaleja, valokuvia ja muuta aineistoa. Näyttely pyrkii selvittämään nyrkkeilyurheilun vaiheita antiikin ajoilta asti. Museon seinällä on maailmankuuluisuuksien kuvia kuten Ingemar Johanssonin ja Mike Tysonin. Cassius Clayn valmentaja on lahjoittanut Clayn hanskat omalla nimikirjoituksellan.

Vanhimmat esineet ovat kreikkalaiset nyrkkeilyaiheiset postimerkit vuodelta 1896, jotka on lahjoittanut Pekka Kuusela. Myös Helsinkiin vuodeksi 1940 suunniteltujen Olympialaisten pinssejä on saatu museoon.

Esineitä on kaikkiaan kymmenentuhatta ja niistä kaksituhatta nähtävillä.

– Luettelemattomia on monta laatikollista, muun muassa kolme muovipussia dioja, kertoo museon hallituksen puheenjohtaja Reijo Hietala.

Lisää materiaalia lahjoitetaan koko ajan. Viimeksi vuosi sitten edesmenneen nyrkkeilyyn aikanaan erikoistuneen urheilutoimittaja Ilmo Lounasheimon omaiset toivat viisi laatikollista tavaraa.

Museo toimii talkoovoimin ja on auki vain sovittaessa.

– Kaikille olemme avoinna Museoiden yönä 14. toukokuuta, Hietala kertoo.

Kaupungilta avustusta toimintaan on saatu jonkin verran.

– Pitäisi saada valtionapua, jos ottaisimme tänne ammattitaitoisen ja akateemisen koulutuksen saaneen museonhoitajan, museon yksi perustajista Tauno Salminen sanoo.

Suomessa järjestettiin ensimmäiset nyrkkeilykisat Helsingissä vuonna 1916. Tampereella nyrkkeilyn arvokisoista on järjestetty EM-kilpailut vuonna 1981, nuorten EM-kilpailut vuonna 1984, MM-kilpailut vuonna 1993 ja EM-kisat vuonna 2000.

– Silloin katsomossa istui parhaimmillaan 30 000 ihmistä, Salminen kertoo.

Tammer-Turnaus ja Pyynikki-Turnaus ovat jokavuotisia tamperelaisia nyrkkeilytapahtumia.

– Ne ovat urheilullisesti ja ottelullisesti paljon kiinnostavampia kuin ammattilaisottelut. Kuitenkin jos johonkin kilpailuun liitetään sana ammattilainen, niin se on varma yleisömenestys. Nykyisin ei puhuta enää amatööreistä vaan olympiatyylin nyrkkeilijöistä, Hietala sanoo.

Nyrkkeilyn suosio kasvaa, ja uusia seuroja perustetaan lisää koko ajan.

– Myös kiinnostus naisten nyrkkeilyyn on noussut ja siinä on tullut menestystäkin. Suuren työn sen eteen on tehnyt Eva Wahlström niin kilpailu-urallaan kuin positiivisella esiintymisellään. Mira Potkonen on tamperelaisista menestynyt hyvin, Reijo Hietala sanoo.

Harrastajalleen nyrkkeily on halpa urheilumuoto.

– Usein riittää vain tennarit ja shortsit, eikä kausimaksukaan ole kuin satanen vuodessa, Hietala toteaa.

Hän toimi pitkään juniorivalmentajana.

– Tekniikan lisäksi painotetaan tapakasvatusta. Ensimmäisenä opetaan aloittelijat seisomaan ja sitten kävelemään oikeassa rytmissä. Nyrkkeilyn tekniikan kaikki oppivat, mutta laji vaatii menestyjältä oikeanlaista luonnetta. Ei saa säikähtää, jos nenästä tulee verta.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat