Minne mennä

Naisen logiikka huvittaa yhä – Tasauspyörästö kirvoittavat makeat naurut

TEATTERIARVIO Spede Pasasen lanseeraama Naisen logiikka toimii ja huvittaa yhä, nyt Komediateatterissa.

Emilia Pokkinen ja Jari Salmi ovat Speden Naisen logiikan hauska ja taitava esiintyjäpari.

Panu Raipia

Spede PasasenSpede show´ssa nähtiin vuosina 1984–87 sketsejä naisen logiikasta. Spede itse kuunteli niissä hölmistyneenä Hannele Laurin naisellisia juttuja.

Myöhemmin vuonna 1999 Spede teki aiheesta viimeisimmän ja huonoimmin menestyneen elokuvansa. Se sai ensi-iltansa 21.5.1999 Helsingissä Kino-Palatsissa, mutta poistettiin ohjelmistosta jo 3.6. Viimeisen päivän näytöksissä oli vain yksi katsoja, hänkin vapaalipulla.

Tampereen Komediateatterin johtaja Panu Raipia on jo aiemmin ottanut ohjelmistoon televisiosta tuttuja juttuja. Speden Naisen logiikka jatkaa tutulla linjalla, mutta nyt ravintolateatterina.

TTT:n Kellarissa ammoin nähty Orkesteri taisi aloittaa Tampereella ravintolateatterit. Se, että yleisö istui pöydissä ja nautti juomista ja näytelmästä, oli silloin uutta. Nyt Palatsiteatteri, Teatteri State, TTT-klubi ja monet muut ovat seuranneet esimerkkiä.

Komediateatterin yläkerran sali on muuntunut ravintolateatteriksi pienin muutoksin. Pöydät ovat pitkiä, eikä tunnelma ole kovin intiimi. Esiintymislava on melko pieni ja lavastus yksinkertainen.

Speden kirjoittaman Naisen logiikan saattaminen näyttämölle ei ole aivan yksinkertaista. Pienistä, usein vain muutaman minuutin kestävistä sketseistä on vaikea luoda koko illan näytelmää.

Ville Virkkusen dramatisointi tekee mitä tehtävissä on. Panu Raipia on ohjaajana ratkaissut asiat selkeillä välivaloilla. Tämä aiheuttaa katkonaisuutta, mutta ihmeen hyvin itse asia saadaan esille. Naisen logiikkahan se on, mikä naurattaa. Auton parkkeeraaminen raitiotiekiskoille ja lahjoittaminen pois, passikuva, pahoinpitelevä mies, vähän bensaa, pakkanen nousee ja tietysti klassikoksi noussut tasauspyörästö kirvoittavat makeat naurut.

Suurimman riemun taisi aiheuttaa illan pisin sketsi, jossa valtiovallan taholta lähdettiin lapsettomuutta poistamaan viisi vuotta naimisissa olleilta. Pieni väärinkäsitys sotkee asiat perinpohjaisesti.

Komediateatteri on löytänyt esitykseensä oivalliset näyttelijät. Monista televisiosarjoista tuttu Jari Salmi sopii rooliin erinomaisesti. Välillä on kuulevinaan jopa isännän oman äänen.

Myös Emilia Pokkinen on tullut ruudusta tutuksi. Viime vuosina Pokkinen on usein nähty Komediateatterissakin, viimeksi näytelmässä Onni.

Pokkisen Valma on viimeistä piirtoa myöten täynnä aitonaisellista logiikkaa. Hän osaa selittää mielipiteensä niin aukottomasti, ettei aviomies Hugo voi kuin antautua. Samat asiat saattavat olla useissa perheissä puheenaiheina. Kaikilla naisilla logiikka ei vain toimi niin yksinkertaisesti kuin miehillä.

Jos haluaa viettää hauskan illan ravintolamiljöössä ja nauraa reippaasti, Speden naisen logiikka on oiva valinta. Esityksiä riittää peräti vuoden loppuun, uudenvuoden aattoon asti.

Katariina Fleming

Speden Naisen logiikka

käsikirjoitus Spede Pasanen

dramatisointi Ville Virkkunen

ohjaus Panu Raipia

rooleissa Emilia Pokkinen ja Jari Salmi

ensi-ilta Tampereen Komediateatterin yläsalissa 23.2.2016

ravintolateatteri K-18

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Minne mennä

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat