Paikalliset

Kolanheittäjä-Simolle 35 päiväsakkoa kunnianloukkauksesta ja vahingonteosta - Myös pesulalasku tuli maksettavaksi

Alexander Stubbia kolajuomalla heittänyt Simo Suominen tuomittiin 35 päiväsakkoon. Syytenimikkeinä olivat lievä vahingonteko ja kunnianloukkaus.

Pekka Ruissalo

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut Alexander Stubbia kolalla heittäneen Simo Suomisen 35 päiväsakkoon kunnianloukkauksesta ja lievästä vahingonteosta. Syyttäjä Mika Mäkinen vaati Suomiselle teoista 60 päiväsakkoa.

Oikeus katsoi, että Suominen on halventanut valtiovarainministeri Stubbia heittämällä mukillisen virvoitusjuomaa hänen päälleen.

– Suomisen menettely on selvästi ylittänyt sen, mitä voidaan pitää hyväksyttävänä, oikeus totesi.

Lievä vahingonteko liittyy tilanteeseen, jossa kolajuomaa lensi Stubbin ja hänen avustajansa Juha Riihisen päälle. Molempien puvut tahriintuivat, Stubbin käyttökelvottomaksi. Suominen velvoitettiin korvaamaan Riihisen puvun pesulalasku: 34,80 euroa.

Suominen vetosi puolustelussaan "poliittiseen kannanottoon."

Suominen markkinoi oikeudenkäyntiä näyttävästi ennakkoon perustamassaan Facebook-yhteisössä, jossa käytiin paljon keskustelua oikeudenkäyntiin liittyen. Tuossa ryhmässä 61 oli iltapäivään mennessä ilmoittautunut ottavansa osaa tapahtumaan, siis tulevansa seuraamaan oikeutta paikan päälle.

Varttituntia ennen oikeudenkäynnin alkua Käräjäoikeuden pihamaalla oli noin kymmenkunta seuraajaa. Heistä yhdellä oli mukanaan kolapullo.

Oletko pettynyt osanottoon?

– Huono ajankohta, väki on töissä ja opiskelee, Suominen kommentoi.

Tapahtumaa ennakoineessa Facebook-yhteisössä kirjoitettiin myös seuraavaa: "Paikanpäällä voi myös ostaa kolastipendejä, joiden tuotoilla maksetaan Suomisen mahdolliset sakot, ja ylimääräinen summa lahjoitetaan leikkausten vastaisille kansalaisliikkeille."

Torstaina iltapäivänä kolaseteleitä ei näkynyt. Suominen kertoo ulkona, ettei seteleitä ole saatu valmiiksi. Helsingissä järjestetään myöhemmin iltapäivällä tukitapahtuma, jossa kolaseteleitä pitäisi olla myynnissä. Suominen kuitenkin arvelee, ettei niitä Helsingissäkään nähdä.

Arpajaishallintopäällikön virasta eläköitynyt Jouni Laiho totesi aiemmin Aamulehdelle, että keräys on laiton, koska saadun vastikkeen pitäisi olla rahanarvoinen.

Onko asianosaisillekin herännyt ajatus sakkokassan kolehtikeräykseen liittyvästä laittoman rahankeräyksen epäilystä?

– Heh, ei voi sanoa etteikö seteleitä vielä nähtäisi. Maksan sakot kuitenkin omasta pussistani, Suominen sanoo juuri ennen oikeussaliin astumista. Vieressä keskustelua kuuntelee tarkkaavaisesti Suomista avustava espoolainen varatuomari Arjo Suonperä.

Epäselväksi ulkopuoliselle jäi myös se, onko Suominen nykyisin töissäkäyvä vai opiskelija. Oikeussalin ulkopuolella Suominen kertoi opiskelevansa. Oikeussalissa Suomisen mahdollisten päiväsakkojen määritteenä mainittiin bruttona 800 euron suuruinen työttömyyskorvaus. Päiväsakon hinnaksi tuli kuusi euroa kappaleelta.

Simo Suominen oli Kommunistisen Nuorisoliiton puheenjohtajana vuosina 2013-2015. Hän on ollut ehdolla vuoden 2014 eurovaaleissa sekä vuotta myöhemmin eduskuntavaaleissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat