Ravintolaratsioissa musta tulos – "Harmittaa suomalaisia"

Kuvituskuvaa.

Helsingin Uutiset arkisto

62 ravintolayritykseltä on peruutettu anniskelulupa joko pysyvästi tai määräajaksi. 66 prosentissa tarkastetuista yrityksistä havaittiin veron välttämistä tai puutteita kirjanpidossa. Näistä tapauksista noin kolmasosassa epäillään törkeää kirjanpitorikosta tai veropetosta.

Tämä ilmenee nk. verotarkastuksen ravintolaprojektista, jossa on takastettu "satoja" ravintoloita. Ravintolaprojekti jatkuu tämän kevään ajan.

Helsingin Uutiset kertoi viranomaisten laajamittaisista tarkastuksista helmikuussa. Tuolloin paljastui muun muassa huumerikoksia ja ulkomaalaisrikkomuksia liittyen oleskelulupa-asioihin sekä myös työaikarikkomuksia.

Nyt Verohallinto tiedottaa, että useissa paikoissa havainnot esimerkiksi laajamittaisesta myynnistä ohi kassan ovat osoittaneet, että lakisääteiset lupaedellytykset eivät enää täyty. Tällöin aluehallintovirasto on peruuttanut yrittäjän  anniskeluluvan.

Ravintola-alan verotarkastuksista saadut tulokset ovat samansuuntaisia, kuin mitä ilmenee saaduista verovilppivihjeistä. Yrityksiä koskevista verovilppivihjeistä suurin osa, yli 14 prosenttia, on juuri ravintola-alalta. Kaikki saadut vihjetiedot käydään läpi ja osaa on jo hyödynnetty ravintolaprojektin tarkastuksissa.

– Vihjetietojen määrä kertoo siitä, että epärehelliset toimijat harmittavat suomalaisia, ylitarkastaja Pia Ansamäki Verohallinnosta toteaa.

Hänen mukaansa tarkastus on ollut maanlaajuinen. Tässä vaiheessa ei tiedoteta erikseen millä paikkakunnilla tai minkä tyylisissä ravintoloissa ongelmia on ollut. Hän ei myöskään ota kantaa yrittäjien etniseen taustaan.

Käyttäjän sakari.nupponen@media.fi kuva