"Niskaperseote ja ovesta pihalle" - Tamperelaisen bussikeisarin huumori loppuu, kun naismatkustajaa ahdistellaan

Pekka Möttö on tunnettu huumorimies, mutta yhdessä asiassa huumoria ei löydy. Miehellä on tiukka linja asiakkaisiin, jotka käyttäytyvät uhkaavasti naisia kohtaan. - Nakataan pellolle, minä otan vastuun.

Pekka Ruissalo

Junasta saattaa löytyä lämpöä ja läheisyyttä. Erään nuoren taiteilijasielun ja vanhemman daamin kohtaamista ravintolavaunussa seurasi sivusta jalkapalloilija Henri pelireissullaan. Alkumatkasta hän näki, miten taitelijasielu nautti viiniä ja luki kirjaa. Muutaman hetken kuluttua Henri katsoi vierestä, kun taiteilijasielu tuuletti junan käytävällä, kun pääsi saattamaan vanhempaa daamia hyttiin. Junaromantiikkaa kerrassaan!

Värikkäästä julkisuudenhallinnasta tuttu halpabussiyhtiö Onnibusin tamperelainen toimitusjohtaja Pekka Möttö naurahtaa, kun häneltä kysyy kommenttia VR:n tuoreeseen markkinointiin. Oheinen sitaatti mainostaa yöjunia vahvassa pelimieshengessä.

- En halua neuvoa ketään markkinoinnissa. VR on lähtenyt avaamaan ihan reippaasti. Elämänmakuista ja tuoretta otettahan tuossa on, Möttö antaa kiitosta kilpailijalle.

Möttö ei halua edes leikitellä ajatuksella, aikooko Onnibus kenties vastineeksi laajentaa bussiensa jalkatilaa. Yhtiö ajaa vuoroja esimerkiksi Helsingistä Leville. Kolmen tytön isä vakavoituu aiheesta puhuttaessa nopeasti.

- Olen huomannut, että suhtautuminen naisiin on yhteiskunnassa tätä nykyä hyvin epäkunnioittavaa. Alaikäiset tytöt joutuvat kohtaamaan kaikenlaisia tilanteita ja vaikka millaista puhetta. Meillä ei ole ennakkotapausta asiasta, mutta olen kyllä kuljettajia ohjeistanut, että mikäli meidän vuoroillamme naismatkustajaa häiritään, toimenpiteet ovat sen jälkeen nopeita. Kuljettaja katsoo turvallisen paikan ja toimittaja häiritsijän penkalle tarvittaessa niskaperseotteella. Laukku lähtee perään. Minä otan vastuun seurauksista, Möttö sanoo.

koskee myös työkavereita.

- Meille töihin tulevien ihmisten tulee jakaa tämä sama ajatusmaailma, on vakanssi sitten ihan mikä tahansa. Mikäli yhteistä säveltä ei ole, työsuhde loppuukin sitten nopeasti, Möttö jyrähtää.

Väinö Paunun toimitusjohtaja Martti Paunu kommentoi, että meno joukkoliikenteessä on rauhoittunut parinkymmenen vuoden takaisesta.

- Silloin meno oli paikallisliikenteessä niin hurjaa, että jonnekin Pirkkalan rajalle soitettiin poliiseja monta kertaa.

Hän ei muista, koska yhtiössä olisi viimeksi jouduttu puuttumaan asiakkaan ahdisteluun.

- Kuljettajan ja asiakkaan välille syntyy tyypillinen sanaharkka, Paunu arvioi.

Toimitusjohtaja ei osaa arvioida, mikä voisi olla selityksenä menon rauhoittumiseen.

- Tuo on kyllä hyvä kysymys. Meidän alallamme menee vähän niin, että kun menee hyvin, ei tule analysoitua, Paunu naurahtaa.

Pekka Ruissalo