Lasten terveyden tutkimuskeskus saa uudet tilat Tampereella

Tohtoriopiskelija Susanna Teppo kuuluu dosentti Olli Lohen johtamaan lasten hemato-onkologian tutkimusryhmään. Tässä hän eristää syöpäsolujen RNA:ta Lasten terveyden tutkimuskeskuksessa Tampereella.

Marjo Rämö

LAPSET Lasten terveyden tutkimuskeskuksen uudet tilat valmistuvat kesällä Kaupin kampusalueelle.

Lasten terveyden tutkimuskeskus saa uudet tilat ensi kesänä. Tilat valmistuvat Tampereen yliopistollisen sairaalan lähelle sijoittuvaan Arvo 2 -rakennukseen.

Tällä hetkellä tutkimuskeskuksen toimintoja on hajasijoitettu eri paikkoihin.

– On tärkeätä, että pääsemme samaan tilaan ja samojen pöytien ääreen, sillä haluamme tehdä töitä yli oppialarajojen, Lasten terveyden tutkimuskeskuksen johtaja Per Ashorn kertoo.

Tutkimuskeskuksessa työskentelee nyt kuutisenkymmentä henkeä. Keskuksessa tutkitaan tällä hetkellä muun muassa lasten hengitystieinfektioita, lasten syöpiä ja keliakiaa.

– Myös keskosten hoitoon liittyvää tutkimusta tehdään paljon, Ashorn kertoo.

Lasten terveyden tutkimuskeskus perustettiin Tampereen yliopiston alaisuuteen vuonna 2012. Se jatkoi aiemmin perustetun Lastentautien tutkimuskeskuksen toimintaa.

– Samalla tehtäväkenttä laajentui. Emme keskity enää pelkkiin sairauksiin, vaan myös tukemaan lasten tervettä kasvua ja kehitystä. Meidän alaisuuteemme otettiin mukaan myös esimerkiksi nuorisopsykiatria ja kehityspsykologia.

Muutoksen myötä toiminta muuttui aiempaa kansainvälisemmäksi.

– Tutkimuksesta hyötyvät sekä Tampereen että maailman lapset. Tämän päivän tutkimus on huomispäivän hoitoa, Ashorn muistuttaa.

Lasten terveyden tutkimuskeskus toimii Tampereen yliopiston alaisuudessa. Yliopiston tarjoaa tilat ja kalusteet sekä maksaa opetushenkilköstön ja professorien palkan. Tutkimustyö tehdään ulkopuolisen rahoituksen turvin.

Yksi Lasten terveyden tutkimuskeskuksen tukijoista on Tampereen Lastenklinikan Tuki ry. Yhdistys järjestää tänä lauantaina Tampereen Torni-hotellissa sydämen asialla juhlan, jolla kerätään varoja Tampereen yliopistollisen sairaalan lastenosastojen toimintaaan. Osa tilaisuudessa kertyneistä varoista ohjautuu myös tutkimuskeskukselle.

Lasten terveyden tutkimuskeskus

Lasten terveyden tutkimuskeskus perustettiin vuonna 2012.

Keskus perustettiin jatkamaan ja laajentamaan silloisen Lastentautien tutkimuskeskuksen toimintaa.

Tampereen Lastenklinikan Tuki ry oli mukana perustamassa silloista Lastentautien tutkimuskeskusta vuonna 2001 ja se on siitä lähtien tukenut tutkimuskeskuksen toimintaa osallistumalla mm. keskuksen laitehankintoihin ja vuokrakustannusten maksuun sekä tutkimusten rahoittamiseen.

Lähde: Tampereen Lastenklinikan tuki
Written by:

Marjo Rämö

Ota yhteyttä