Paikalliset

Lönnin Kauppiksesta tulee toimintakeskus

Vanha kauppaoppilaitos Satakunnankatu 13:ssa on tyhjillään. Nyt on varmistunut, että talon remontti alkaa toukokuussa. Monitoimikeskuksessa kokoontuvat aikanaan niin seniorit kuin nuorisokin.

Tampereen entisen kauppaoppilaitoksen remontti Satakunnankadulla alkaa toukokuussa. Talosta sukeutuu keskustan monitoimitalo, joka on tarkoitettu eri-ikäisten tamperelaisten harrastus- ja kokoontumiskeskukseksi.

Talo saneerataan kellarista vinttiin, ja  jugendrakennukseen sijoittuvat nuorisopalveluiden keskusta-alueen toiminnot toimintakeskus Vuoltsusta – josta taas luovutaan Ratinan kauppakeskuksen rakentamisen myötä.

Uudessa toimintakeskuksessa järjestetään aikanaan kokouksia, tapahtumia, työpajoja ja erilaista harrastustoimintaa.

Rakennuksen alimpiin kerroksiin sijoittuvat muun muassa nuorisopalveluiden nettikahvila, nuorten tiedotus- ja palvelupiste, harjoitus- ja konserttisali sekä askartelu-, savi-, tekstiili- ja märkätyöpajat.

Ylimmissä kerroksissa sijaitsevat monitoimi- ja opetustilat, juhlasali sekä henkilökunnan toimistotilat.

”Lönnin Kauppis” uudistetaan osin perinteisiä menetelmiä käyttäen. Suurimmat muutokset koskevat esteettömyyden ja paloturvallisuuden parantamista.

Pääsisäänkäynnin kynnyksen madaltaminen, tuulikaapin lattian luiskaus ja uusi hissi mahdollistavat esteettömän pääsyn kaikkiin kerroksiin.

Paloturvallisuuden parantamiseksi rakennukseen tehdään uusi osastoitu porrashuone, ja rakennus varustetaan palosuojausjärjestelmällä.

Hanke maksaaa kaupungille 4,4 miljoonaa euroa. Uusi toimintakeskus avataan keväällä 2012.

Koulutaloa ruhjottiin 1950

Tampereen Kauppaopisto perustettiin vuonna 1890, ja tilat löydettiin aluksi Kuninkaankadulta. Omaa toimitaloa teki mieli, ja tontin paikkaa katsottiin niin Pyynikiltä kuin Jussinkylästäkin, ja moninaisten kinastelujen jälkeen Satakunnankatu 13:n tontti tuli valituksi.

Piirustuskilpailun voitti Suomen ensimmäinen naisarkkitehti, tamperelainen Wivi Lönn, jonka kädenjälki näkyi jo parissa Tampereen uudessa koulurakennuksessa ja naapuritontin paloasemalla. Ulkoasultaan talo on 1900-luvun toisen vuosikymmenen punatiiliarkkitehtuuria, jossa jugend alkaa pelkistyä klassismiksi. Virikkeitä tähän suuntaukseen lienee tullut lähinnä Tanskasta.

Kauppaoppilaitos toimi rakennuksessa vuoteen 1965, jolloin uusi opinahjo valmistui Kalevaan.

Kieli-instituutti toimi talossa vuosina 1967–1983 ja Tampereen Rudolf Steiner -koulu vuosina 1983–2007. Myös kauppaoppilaitos palasi tilapäisesti takaisin vanhoihin tiloihinsa, kun Kalevan oppilaitoksen tilat perusparannettiin vuosina 2008–2009.

Jos Lönn olisi saanut vaikuttaa asiaan, ei koulutalo varmasti olisi nykyasussaan. Tilanpuute ajoi kauppaoppilaitoksen väen 1950-luvun alussa ruhjomaan Lönnin rakennuksen taitekaton ja kaaripäädyt arkkitehtia kuulematta. Rakennusta näet korotettiin yhdellä kerroksella silloisen kaupunginarkkitehdin Bertel Strömmerin suunnitelmin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat