"Miksei 100 päivää ilman parturia?" – Tälle miehelle tipaton tammikuu tulee kalliiksi

Petteri Mäkinen

NÄKÖKULMA Julkisilla varoilla tuetut kampanjat syövät ravintolayrittäjän leipää, suomii Gastropubien isäntä.

Tammikuu ei ole tamperelaisen ravintoloitsija Sami Lappalaisen suosikkiaika vuodesta.

Vähitellen musta varjo on levittäytynyt myös helmikuun ylle. Ja nyt maaliskuukin on jo vaarassa.

– Ensin oli tipaton tammikuu. Nyt on tullut 100 päivää ilman viinaa. Aika pitenee jatkuvasti. Valtakunnallisilla kampanjoilla viedään yrittäjiltä rahaa, Lappalainen harmittelee.

Pitäisikö ravintolat vapauttaa vastineeksi esimerkiksi arvonlisäverosta vastaavaksi ajaksi?

Tampereella muun muassa Gastropubeja pyörittävää yrittäjää sapettaa erityisesti se, että alkuvuoden kampanjoja tuetaan merkittävästi julkisella rahalla.

Tipattoman tammikuun taustalla ovat muun muassa ehkäisevän päihdetyön verkosto EHYT, Helsingin kaupunki ja RAY. 100 päivää ilman viinaa -ohjelmaformaatti on ollut näkyvästi esillä Ylen medioissa.

– Miksi eivät lanseeraa vastaavalla tavalla Antakaa tukan kasvaa 100 päivää -kampanjaa? Mitä partureissa ja kampaamoissa ajateltaisiin? naureskelee Lappalainen.

Lappalainen on maistellut ajatusta siitä, että jos valtiovalta tukee kampanjoita, jotka vievät euroja ravintolayrittäjiltä, niin pitäisikö ravintolat vapauttaa vastineeksi esimerkiksi arvonlisäverosta vastaavaksi ajaksi.

– Ilmapiiri on nyt ikävä ravintolayrittäjälle, ja koko ajan mennään huonompaan suuntaan. Pitäisi yrittää, tuottaa rahaa yhteiskunnalle ja tehdä kaupunkeja eläväksi. Ravintolat ovat tärkeä osa kaupunkikulttuuria ja katukuvaa.

Lappalaisen mukaan alkoholiasioissa on muutenkin muututtu suvaitsemattomammiksi.

Baaritiskin takaa on kerrottu, että työpaikoilla puhutaan selän takana pahaa, mikäli eksyy edes sille yhdelle.

– Jos käy töiden jälkeen kaljalla, niin huhut alkavat kiertää työkavereiden joukossa. Sama koskee sitä, jos ottaa lounaan kanssa ruokajuomaksi olutta.

Vaikka niin kutsutut eurooppalaiset juomatavat ovat vähitellen juurtuneet Suomeenkin, on vastapuolelle kasvanut vanhan raittiusliikkeen hengessä elämöivä äänekäs vähemmistö.

– Ajan henki alkaa olla nyt vähän sellainen, että jos et itse tee jotain, se pitää kieltää myös muilta, Lappalainen kummastelee.

Sami Lappalainen

tamperelainen ravintoloitsija

pyörittää Tampereella muun muassa Gastropubeja Tuulensuu, Kaleva, Praha, Soho ja Nordic sekä Kievari Kaksia Kasvoja, Ineziä ja O’Hara’s Freehousea

Written by:

Petteri Mäkinen

Ota yhteyttä