Makumaailma

Essi Avellan opettaa samppanjan saloja

VIINIKOULU Essi Avellan ja samppanja ovat erottamaton pari.

Tampereen Vinoteekin toimitusjohtaja Tarja Mattsson (vas.) ja Essi Avellan ovat tehneet yhteistyötä jo vuodesta 2007 asti, kun Avellan aloitti Viinikoulun vetämisen.

Ronja Honko
Mutta mitä muuta Tampereella viinikoulua vetävän Essi Avellanin viiniosaamisesta ammennetaan? Ja mitä mieltä Avellan on sommelier-osaamisen tasosta Suomen ravintoloissa?

Samppanja-asiantuntija ja viinikirjoittaja MW Essi Avellan on opettanut viinikoululaisia Tampereen Vinoteekilla jo kahdeksan vuoden ajan ja maistattanut sinä aikana liki 400 erilaista viiniä. Viinikoulun juomaskaalaan valitaan aina edullisempia yksilöitä, joista ihmiset voivat löytää uusia suosikkeja kotona nautittaviksi, mutta myös kalliimpia viinejä, joita ei ehkä tulisi muulloin maisteltua.

Suositussa Viinikoulussa käy paljon niin sanottuja tahallaan luokalle jättäytyjiä, jotka innokkaina haluavat tulla aina uudestaan ja uudestaan oppia ammentamaan.

– Jo heitäkin varten koetamme aina keksiä jotain uutta ja ottaa toiveita huomioon. Samppanja pitää kuitenkin olla kerran lukukaudessa, sillä ihmiset siitä aina mielellään minulta kuulevat.

Tällä lukukaudella Viinikoulussa onkin ollut myös maistelulautanen, jotta makujen yhteensopivuutta pääsee kokeilemaan heti käytännössä. Joulunajan viinejä käsittelevällä kerralla päästään maistelemaan myös väkevöityjä viinejä, minkä Avellan uskoo kiinnostavan erityisesti.

– On sääli, etteivät ihmiset oikein juo nykyään väkeviä viinejä illallisen päätteeksi. Madeirat, sherryt ja portviinit ovat yleensä aivan mainioita hinta-laatusuhteen juomia ravintoloissakin.

Viiniosaamisen taso Suomessa on Avellanin mielestä vaihteleva. Huippuosaajia on, mutta johtuen paljolti salihenkilökunnan työn aliarvostuksesta Suomessa, eivät monet oikeasti halua päätyä sille alalle, vaikka tekevätkin niitä töitä jonkin aikaa.

Paljon onkin Avellanin mukaan kiinni asenteesta ja halusta oppia uutta.

– Eikä kaikki salihenkilökunta vaan ole isännöintiasenteista, kuten esimerkiksi yleensä Ranskassa tai Italiassa. Siellä tarjoilu ei ole vain logistiikkaa, vaan asiakkaille halutaan tuottaa elämyksiä. Tarjoilu on show, josta työntekijät itsekin nauttivat.

Tampereen viiniosaamisen taso on Avellanin mukaan jopa kovempi kuin Helsingissä.

Christina Suominen on tehnyt täällä suurimman työn kouluttamalla sekä valmentamalla myös kisoihin paljon ihmisiä pitkän uransa aikana.

Vaikka samppanja on leimallisesti Avellanin ala, myös maailman muut kuohuviinit kiinnostavat. Tällä hetkellä englantilaiset aivan erityisesti, mutta hyviä kuplivia voi tulla mistä päin maailmaa hyvänsä.

Ronja Honko

Kohokohdat.fi

Essi Avelan

samppanja-asiantuntija ja viinikirjoittaja niin artikkelien kuin kirjojenkin saralla

ensimmäisenä suomalaisena kansainvälinen Master of Wine -tutkinto vuonna 2006

viinikoulu Tampereen Vinoteekissa, Kuninkaankatu 13 alkoi vuonna 2007, viinikoulu myös Helsingissä Classic Wine Cellarsissa

seuraavat Viinikoulu-kerrat Vinoteekilla 2.11. klo 18 samppanja, 30.11. klo 18 joulunajan parhaat viinit

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat