Paikalliset

Manserock on kuollut

Hanna Honkala

Olen kritisoinut aktiivisesti Tampereen kaupungin, nuorisotoimen ja kulttuuritoimen työtä. Olen ollut kriittinen siitä, ettei yksikään toimija Tampereen alueella tunnu ymmärtävän nuorisokeikkojen merkitystä, arvoa ja tärkeyttä.

Tampere on tunnettu vuosikymmeniä Suomen rockpääkaupunkina. Manserock on iso osa Tampereen identiteettiä ja viihdekulttuuria, mutta Manserock on käytännössä kuollut. Tampereelta ei ole vuosikausiin tullut yhtäkään, tasaisesti menestyvää rockbändiä. Vielä 2000-luvun alussa Tampere tuotti helmiä: Negative, Lovex, Bloodpit... Näiden jälkeen Tampereen tarjonta on ollut pettymys.

Suuri osa tästä ongelmasta lähtee nuorisotyöstä. Kun olin itse 14-vuotias, Tampereella järjestettiin kymmeniä ikärajattomia keikkoja vuodessa. New Heaven -nuorisotalossa oli keikkoja, Pakkahuoneella lähes kaikilla rokkikeikoilla oli rajattu ikärajaton puoli, Vuoltsussa oli paljon keikkoja ja kaupunki järjesti Tampere Ilmiö -bändiskaboja. Jopa Tesoman nuorisotalolla oli keikkoja.

Nykyään Tampereella ei ole tarjolla mahdollisuuksia. Keikkoja on vähän ja nekin on tarkasti ja kapeamielisesti järjestetty. Nuorella ei ole mahdollisuutta kokea rockin vaarallisuuden tunnetta, sitä miltä elävä rock tuntuu. Puuttuu myös mahdollisuus kokeilla 14–15-vuotiaana, miltä rocktapahtuman järjestäminen tuntuu, sillä paikkoja, missä niitä järjestäisi ei ole.

Manserockin perinne ei tule jatkumaan, jos alan toimijat ja Tampereen kaupunki eivät tee liikkeitä kulttuurin pelastamiseksi. Tämä liike voi lähteä hyvinkin pienestä. Tuore Tampere Rock Academy tekee jo hyvää työtä, mutta tämä hanke on lähtöisin Tampereen ulkopuolelta, Turusta! Tarvitaan siis lisää omaa toimintaa ja ideoita.

Klubilla soitti viime sunnuntaina kaksi brittiläistä metallibändiä ja yli puolet yleisöstä oli arvioilta alle 20-vuotiaita. En ole vuosiin nähnyt, että rockkeikalla olisi noin monta, nuorta musiikin ystävää. Ilahduin tästä ja sain kannustusta siihen, että manserock on todellakin pelastettavissa!

Rowan Rafferty

Kirjoittaja järjesti ensimmäisen live-keikan
Tampereella 14-vuotiaana.

Onko Manserock kuollut?

Kyllä
69% (212 ääntä)
Ei
31% (94 ääntä)
Ääniä yhteensä: 306

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat