Minne mennä

TT:n musikaali Sugar - Piukat paikat on täysosuma

TEATTERIARVIO Tampereen Teatteri otti hienoisen riskin valitessaan uudelleen ohjelmistoonsa näytelmän Sugar.

Hanna-Liina Vôsa (vas.) ja Helena Rängman vuorottelevat nimiroolissa TT:n huippumusikaalissa Sugar - Piukat paikat.

Katariina Fleming
Ohjaaja Georg Malvius on kuienkin saanut näyttelijät, tanssijat ja soittajat sellaiseen vauhtiin, että näytelmälle on helppo ennustaa pitkää ikää.

Edellisen kerran se esitettiin maan kantaesityksenä vuonna 1982 ja siitä tuli teatterin 100-vuotisen historian kaikkien aikojen suosituin. Musikaali pyöri peräti viisi vuotta ja se sai yhteensä 192 000 katsojaa. Marjut Sariola , Tapani Perttu ja Seppo Mäki hurmasivat katsojat vuodesta toiseen.

Odotukset uudelle tulemiselle olivat siis suuret, mutta pelko oli turhaa. Sugar on uudistunut, iskee ajan hermoon ja on todella hauska.

Sugar pohjautuu Billy Wilderin ja I.A.L. Diamondin elokuvaan Some Like it Hot vuodelta 1959. Nimiroolissa säkenöi itse Marilyn Monroe ja häneen olivat ihastuneet Jack Lemmon ja Tony Curtis .

Vuonna 1972 Sugarista tehtiin Broadwaylle musikaaliversio, jonka sävelsi Jule Styne , sanoitti Bob Merrill ja libreton kirjoitti Peter Stone . Kymmenen vuotta myöhemmin se nähtiin jo Tampereen Teatterissa.

Musikaalin juoni poikkesi sen ajan musiikkinäytelmistä. Kaksi työtöntä muusikkoa päätyy sattumalta mafiamiesten verilöylyn silminnäkijöiksi Chicagossa ja he pääsevät viime tingassa pakoon. Heitä etsitään kuumeisesti eikä miesten auta muu kuin pestautua Floridaan lähtevän naisorkesterin soittajiksi. Saksofonisti Joe ( Lari Halme ) muuttuu Josephineksi ja basisti Jerry ( Risto Korhonen ) Daphneksi. Orkesteria johtaa kovalla kädellä Sweet Sue ( Ritva Jalonen ), mutta laulusolistina on ihanan hemaiseva Sugar Kane (Hanna-Liina Vôsa ), jonka miehet ottavat oitis suojelukseensa - hänelle kun maistuu silloin tällöin viski.

Miesten elämä naisina naisten joukossa aiheuttaa tietysti hankalia tilanteita ja vähän vähän heidän on hoettava itselleen ”olen tyttö, olen tyttö”. Joe on kuitenkin niin ihastunut Sugariin, että tekeytyy Shell-miljonääriksi. Daphnea sen sijaan vikittelee oikea miljonääri Osgood ( Ville Majamaa ), joka kihlaa ”tytön” ja lupaa viedä vihille. Kun Daphne yrittää estellä hänen aikeitaan ja lopuksi toteaa olevansa mies, kuullaan näytelmän hauskin repliikki: ” No, kukaan ei ole täydellinen.”

Näytelmän kirjoittamisen aikaan repliikki oli varmasti huikea, mutta naurattaa yhä, vaikka ajat ovat muuttuneet ja miehet voivat avoimesti pukeutua naisiksi.

Tampereen Teatterin Sugar on ihastuttava kokonaisuus. Adrienne Åbjörnin koreografia on mukaansa tempaavaa steppaavine mafiamiehineen, Ralf Nyqvist on tarkkana kapellimestarina ja Mikko Saastamoinen lavastus- ja pukusuunnittelijana.

Georg Malvius, joka viimeksi ohjasi teatterissa suurmenestyksen saaneen Les Misérables - musikaalin, kokoaa taitavasti eri osa-alueet täydelliseksi kokonaisuudeksi. Lari Halme ja Risto Korhonen ovat pitelemättömän hauskoja naisia ja osaavat oikealla tavalla tehdä pilaa itsestään. Hanna-Liisa Vôsa on hemaiseva Sugar ja laulaa hunajaisella äänellään. Ville Majamaan vetreytyvään miljonääriin ei voi kuin rakastua.

Katariina Fleming

Sugar -Piukat paikat

Stone- Merrill- Styne

suomennos Mikko Koivusalo

ohjaus Georg Malvius

lavastus- ja pukusuunnittelu Mikko Saastamoinen

kapellimestari Ralf Nyqvist

koreografi Adrienne Åbjörn

valosuunnittelu Raimo Salmi

äänisuunnittelu Ivan Bavard, Jaakko Virmavirta yhteistyössä Wawemark

kampausten, maskien ja peruukkien suunnittelu Jonna Lindström

rooleissa Ritva Jalonen, Hanna-Liina Vôsa /vuoroin Helena Rängman, Arttu Ratinen, Lari Halme, Risto Korhonen, Ville Majamaa, Matti Hakulinen, Teemu Korjuslommi, Martti Manninen, Valtteri Lehtinen, Antti Kerosuo, Mika Alatupa, Pyry Smolander, Mikko Nuopponen, Teemu Sytelä, Filip Ohls, Aki Haikonen

Seurapiirien synkooppien soittajat Pia Piltz, Juuli Hyttinen, Eeva Hakulinen, Ulriikka Heikinheimo, Saara Lehtonen, Annamaria Karhulahti, Sarah Nedergård

ensi-ilta Tampereen Teatterin päänäyttämöllä 10.9.2015

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Minne mennä

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat