Moog on ainoa Tamperelainen Musa -voittaja, mutta mikä yhdistää Juicea, Jimi Hendrixiä ja Moog Konttista?

Rock-asenne ja kotiseuturakkaus istuvat tiukasti Moog Konttisessa.

Petteri Mäkinen

<Ingressi>PALKINTO Kaikkien aikojen ensimmäinen Tamperelainen Musa -palkinto jaetaan sunnuntaina Manserockin vaatimattomalle verbaaliakrobaatille.</Ingressi>

Kun taiteesta annetaan palkinto, on sen saajan syytä muuttaa suuntaa.

Näin kommentoi Mauri ”Moog” Konttinen kuultuaan voittaneensa ensimmäistä kertaa jaettavan Tamperelainen Musa -erikoispalkinnon.

Uudella palkinnolla muistetaan jatkossa tamperelaisia musiikintekijöitä merkittävistä saavutuksista musiikkikulttuurissa ja -bisneksessä. Palkinnon jakavat Kaupunkilehti Tamperelainen ja Radio Musa .

Konttisen lausahdus kristallisoi osuvasti tuomariston palkinnon perusteena olleen aidolle rock-hengelle ominaisen tinkimättömyyden ja taipumattomuuden.

Jo viidellä vuosikymmenellä laulanut Manserockin toteemi on pitänyt mielistelemättömän linjansa, vaikka suosion lisäksi myös neuvojia ja seläntakanapuhujia on riittänyt.

Härmäläläispoika ajautui musiikin pariin ikätoverinsa Pertti ”Veltto” Virtasen kanssa. Vahva lähtökohta oli se, että Veltto omisti kitaran. Ensimmäinen bändi Gestapo ei tehnyt yhtään keikkaa, mutta Wolfgang kiersi muutaman vuoden. Sen jälkeen tulivat Virtanen, Kontravirtanen ja lopulta Konttisen oma Kontra.

– Itseluottamus oli kauhea. Piti löytää bändiin äijiä, joilla oli soittimet, koska soittotaito ei ollut meille ongelma, muistelee Konttinen.

– Nykyisin läpipääseminen on hieman erilaista, kun pitää menestyä television laulukilpailuissa. Ei olisi onnistunut Juice Leskiseltä, Jimi Hendrixiltä tai Eric Claptonilta. Eikä Mauri Konttiselta, naurahtaa joulukuussa 65 vuotta täyttävä Moog.

Konttisen vahvuudet ovat muualla. Palkintoraati painotti muun muassa verbaalisia ja fyysisiä perusteita.

Vaikka Konttisen yhtyeiden oma sävellystuotanto on liki olematonta, on solisti kunnostautunut yhtenä Suomen tuotteliaimpana ja osaavimpana käännöskappaleiden tekijänä.

– Covereiksi valitsin Suomessa ansioitaan vähemmälle huomiolle jääneitä kappaleita, selittää Konttinen.

Vuonna 1978 ilmestyneelle Kontran toinen puoli -levylle päätynyt Kinksin Jack the Idiot Dunce oli lopullinen läpimurto . Jee-jee-Jerry Cotton kaikui.

– Pitää olla tarttuva iskusävel, mutta tekstissä täytyy olla muitakin koukkuja. Keikkapaikoilla oli mukava katsoa, kun kuulijat keksivät tekstin sanaleikkejä. Oivaltamisen näki ilmeestä.

Kekseliäiden kulttuuriviitteiden taustalla on laaja lukeneisuus ja yleissivistys. Muistihirmu-Konttinen on esimerkiksi sarjakuvakulttuurin kävelevä tietosanakirja. Kirjoista tunnetuin suomennos on Anthony Burgessin Kellopeliappelsiini .

Konttisen lavaesiintyminen saa lähes kaikki nuoremmat yrittäjät näyttämään vakavasti liikuntarajoitteisilta.

– Adrenaliinin takia lavalla tuli tehtyä akrobaattitemppuja, joita ei muuten olisi tullut kokeiltua.

Konttinen vastaanottaa palkinnon sunnuntaina Hullussa Porossa järjestettävässä Radio Musan gaalassa.

– Jaa Koskikeskuksessa. Mää oon sunnitellu sinne sähköt...

Rock-elämän ohessa Konttinen on tehnyt 1980-luvulta lähtien sähköinsinöörin töitä. Diplomi-insinööriksi hän valmistui vuonna 2003. Toimeliaille eläkepäiville yhden lapsen isä ja kahden isoisä jäi kaksi vuotta sitten.

Palataan alkuun.

Kun taiteentekijä-Konttinen on nyt palkittu, niin mihin suunta muuttuu?

– Mää vetäydyn näkymättömiin ja vastaan entistä huonommin puhelimeen.

Tuskin, onneksi. Seuraavan kerran Konttinen nähdään Moog in Trionsa kanssa lavalla Jankan Bar Aikalisässä perjantaina 16. lokakuuta.

Yli 1 600-sivuinen 3-osainen omaelämäkertasarjakin on saamassa jatkoa. Elämän kartoitus IV sijoittunee lähitulevaisuuteen. Sarjakuvissakin on haasteita.

– Toivottavasti nuorten lukuharrastus ei ole kokonaan hiipumassa. Laulun tekstejä ei synny ilman lukemista, vetoaa Konttinen.

Radio Musan järjestämä Tamperelainen Musa -gaala sunnuntaina Hullussa Porossa kello 18 alkaen.

Moog Konttinen

koko nimi Mauri Ilmari Konttinen

syntynyt 9.12.1950

lapsuus Härmälässä

yhtyeitä muun muassa Wolfgang, Virtanen, Kontravirtanen, Kontra, Moog & Morkoonit, Kylmä rinki, Moogetmoogs, Moog in Bändi, Moog in Trio

tunnetuimpia kappaleita Jerry Cotton, Suuret pallit tulessa, Aja hiljaa isi, Ressu ja Punainen Paroni, Muumi muumi, Kolmen minuutin muna ja Mun pippeli

koulutus: sähköinsinööri ja -diplomi-insinööri