Paikalliset

Tommi Rasila: Uber ei vaan toimi

Tommi Rasila

Anne Lahnajärvi
Uberin tuntevat kaikki. Se on joukkoistamisen Jeesus ja mersukyytien Messias, luvaten halpoja, ekologisia ja innovatiivisia kyytejä kaikille. Missä vain, milloinka vain.

Otsikot ovatkin Uberin tapa toimia: rynnitään markkinoille, esiinnytään uutena tapana toimia ja kun ei tämä käy niin kerätään kansan sympatiat. Aika ovelaa. Nimittäin jos joku perustaisi pizzaketjun tai rakennusfirman joka toimii samoin periaattein niin heti syytettäisiin harmaasta taloudesta.

Kas kun rahat asiakkaalta laskuttaa Uber ja ottaa 20 prsoenttia tuotoista. Loppu 80 prosenttia palautetaan Suomeen kuskille. Kuvitteleeko joku tosissaan että kuskit ilmoittavat nuo tulonsa verotuksessa? Ja kyllä suomalaiset taksitkin olisivat ihan mielellään veloittamatta arvonlisäveroa palveluistaan, hinta laskisi heti 10 prosenttia. Mutta kun ei voi. Kun on sellainen tylsä laki.

Toisaalta Uber ei ole joukkoistanut yhtään mitään. Se ottaa kuskeja listalleen, vuokraa heille päätelaitteen jonka jälkeen kuskit voivat tarjota kyytejä asiakkaille verkkopalvelun kautta. Kimppakyydistä ei siis ole kyse, vaikka kuskit kyllä ohjeistetaan kertomaan niin jos joku kysyy. Kimppakyytiin kun ei tarvita taksilupia. Tosin siinä ei saisi tienatakaan. Siitäkin on tylsä laki.

Kimppakyydit meillä on osattu jo hevoskärryjen aikaan ja myöskin meillä toisin kuin monessa muussa maassa on toimiva taksien kutsujärjestelmä. Se että joku tekee tälle rinnakkaisjärjestelmän unohtaen verot ja säännökset ei ole kovin kummoinen innovaatio.

Niinpä povaan nykymalliselle Uberille heikkoa menestystä täällä matalan korruptiotason omaavissa Pohjoismaissa.

Sinänsä joukkoistamisessa on tolkkua: Eihän meiltä tyhjiä autonpenkkejä tai joutilaita autoja puutu. Tarvittaessa laitkin muuttuvat jos ja kun peruste on oikea. Joten jos meillä tarvitaan kyytien joukkoistamista niin tehdään se avoimesti ja laillisesti. Kiinassa ja Intiassa ovat omansa jo tehneet. Eikä sitten muuten todellakaan lähetetä 20 prosenttia palvelumaksua Piilaaksoon.

Tommi Rasila

Kirjoittaja on pitkäaikainen sarjayrittäjä ja
innovaattori, joka näkee metsän puilta.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat