Vapaa-aika

Maalaava pankinjohtaja oli harvinaisuus

Atte Rantanen on harvinainen mies pankkimaailmassa – hän harrastaa taulujen maalaamista, alkoi eräs Tamperelaisen artikkeleista kaksikymmentä vuotta sitten.

Heinäkuussa 1995 Rantasen taideteoksia esiteltiin ensimmäistä kertaa julkisessa taidenäyttelyssä. Tuolloin päätoimenaan Koivistonkylän Meritan pankinjohtajana työskennellyt Rantanen kertoi päätyneensä maalariksi melkein vahingossa.

– Meitä oli kolme kaveria, jotka asuimme opiskeluaikana vuonna 1984 Koivistonkylässä omakotitalon yläkerrassa. Yksi oli aktiivimaalari, joka maalasi suuria, värikkäitä kuvapintoja. Me toiset tietysti kritisoimme häntä. No, kaveri sanoi tuovansa minullekin värit, että saataisiin nauraa. Innostuin asiasta ja siitä asti olen maalannut. Ensin tein pieniä töitä ja nyt kun niitä näen, haluaisin kaikki ihmisten seiniltä pois.

Rantanen ei ollut ehtinyt opiskelemaan maalaamista pankinjohtajan työnsä ohessa, vaan hän kertoi taitojen kertyneen kokeilun ja erehdyksen kautta.

– Ihmisten pitäisi enemmän uskaltaa pistää itseään peliin. Lähes kaikista ihmisistä löytyy myös taiteellisia lahjoja, kun ne vain kaivaa esille. Joku laulaa, joku kirjoittaa pöytälaatikkoon, joku maalaa ja niin edelleen. Pitäisi uskaltaa tehdä sellaista mistä itse pitää eikä ajatella mitä muut sillä sanovat. Meillä on vain tämä yksi ainutkertainen elämä, pitäisi olla vähän itsekäskin ja tehdä sitä mistä itse saa jotain, hän pohti.

Rantanen maalasi pääosin maisemateoksia, joiden aiheet liittyivät mereen ja Lappiin. Muotokuvat eivät häntä kiinnostaneet.

– Maalari voi tehdä omia tulkintojaan esimerkiksi maisemasta eikä sen tarvitse suinkaan olla kopio. Mielestäni maalauksen tehtävä ei nykypäivänä ole toistaa tarkasti.

Tamperelainen 26.7.1995

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Vapaa-aika

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat