Puheenaihe

Kansanedustaja vaatii koulujen kesälomien myöhentämistä – pitäisikö lomia siirtää?

Kansanedustaja Jaana Pelkonen (kok.).

Jari Kupiainen

Jokavuotinen keskustelu Suomen koulujen kesälomien myöhentämisestä jatkuu.

Viimeisimpänä aiheeseen on tarttunut kansanedustaja Jaana Pelkonen (kok.), joka vaatii tuoreessa tiedotteessaan kesälomien siirtämistä "Eurooppa-aikaan".

Suomessa monien kesälomat loppuvat, kun lapset ja nuoret palaavat koulun penkille vaiheittain elokuussa.

Pelkosen mukaan esimerkiksi matkailuyritykset ovat pulassa, kun niiden työvoimana toimivia opiskelijoita palaa opintojensa pariin koulujen alkaessa.

– Lukuisat matkailukohteet joutuvat laittamaan lapun luukulle, vaikka Keski-Euroopassa lomasesonki on vasta parhaimmillaan ja innokkaita lomailijoita riittäisi Suomeenkin saakka. Matkailusesonki jää meillä valitettavan lyhyeksi. Kyseessä on merkittävä kansantaloudellinen tappio, Pelkonen kirjoittaa tiedotteessaan.

Suomen pitäisi Pelkosen mukaan olla valmis ulkomaalaisia turisteja varten, joiden loma ajoittuu heinä-elokuuhun.

 On selvää, että he suuntaavat sinne, missä on valmius vastaanottaa turisteja. Suomi on elokuussa jo koulun penkillä, vaikka usein silloin säät ovat parhaimmillaan ja lempeimmillään myös turisteja ajatellen, Pelkonen kirjoittaa.

Pelkosen näkemys on linjassa matkailualan yritysten ja alan etujärjestöjen kannan kanssa. Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) mukaan ne ovat jo aiemmin esittäneet, että koulujen kesälomien alkamisaikaa tulisi myöhentää Suomessa lähemmäksi yleistä eurooppalaista lomakautta.

Yritysten näkemykset koulujen loma-ajan siirrosta ovat kuitenkin hajanaiset.

EK:n vuonna 2012 teettämässä tutkimuksessa puolet kyselyyn vastaneista yrityksistä arvioi, että koulujen loma-aikojen alkamisen myöhentäminen kahdella viikolla vaikuttaisi myönteisesti yritystoimintaan. Yrityksistä 6 prosenttia koki siirron haitallisena ja 44 prosentilla ei ollut kantaa asiaan.

Lisää aiheesta: 

Huono Äiti siirtäisi kesälomat talveen18.6.2013 16.11

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat