Kansanedustaja vaatii koulujen kesälomien myöhentämistä – pitäisikö lomia siirtää?

Kansanedustaja Jaana Pelkonen (kok.).

Jari Kupiainen

Jokavuotinen keskustelu Suomen koulujen kesälomien myöhentämisestä jatkuu.

Viimeisimpänä aiheeseen on tarttunut kansanedustaja Jaana Pelkonen (kok.), joka vaatii tuoreessa tiedotteessaan kesälomien siirtämistä "Eurooppa-aikaan".

Suomessa monien kesälomat loppuvat, kun lapset ja nuoret palaavat koulun penkille vaiheittain elokuussa.

Pelkosen mukaan esimerkiksi matkailuyritykset ovat pulassa, kun niiden työvoimana toimivia opiskelijoita palaa opintojensa pariin koulujen alkaessa.

– Lukuisat matkailukohteet joutuvat laittamaan lapun luukulle, vaikka Keski-Euroopassa lomasesonki on vasta parhaimmillaan ja innokkaita lomailijoita riittäisi Suomeenkin saakka. Matkailusesonki jää meillä valitettavan lyhyeksi. Kyseessä on merkittävä kansantaloudellinen tappio, Pelkonen kirjoittaa tiedotteessaan.

Suomen pitäisi Pelkosen mukaan olla valmis ulkomaalaisia turisteja varten, joiden loma ajoittuu heinä-elokuuhun.

 On selvää, että he suuntaavat sinne, missä on valmius vastaanottaa turisteja. Suomi on elokuussa jo koulun penkillä, vaikka usein silloin säät ovat parhaimmillaan ja lempeimmillään myös turisteja ajatellen, Pelkonen kirjoittaa.

Pelkosen näkemys on linjassa matkailualan yritysten ja alan etujärjestöjen kannan kanssa. Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) mukaan ne ovat jo aiemmin esittäneet, että koulujen kesälomien alkamisaikaa tulisi myöhentää Suomessa lähemmäksi yleistä eurooppalaista lomakautta.

Yritysten näkemykset koulujen loma-ajan siirrosta ovat kuitenkin hajanaiset.

EK:n vuonna 2012 teettämässä tutkimuksessa puolet kyselyyn vastaneista yrityksistä arvioi, että koulujen loma-aikojen alkamisen myöhentäminen kahdella viikolla vaikuttaisi myönteisesti yritystoimintaan. Yrityksistä 6 prosenttia koki siirron haitallisena ja 44 prosentilla ei ollut kantaa asiaan.

Kommentit

Tiedoksi arvoisalle kansanedustajalle: kiihkoton keskustelu käytiin viimeksi kuluneena keväänä (kansanedustajan pitäisi lukea lehtiä!). Johtopäätös oli pitää lomat paikallaan koska siirto aiheuttaisi mm oppilaitosten pääsykoejärjestelmiin kohtuuttomia muutoksia ( artikkeleissa oli lisää perusteluja).Pelkästään mahdollisella matkailualan työvoimatarpeen avituksella olisi näin liian kova hinta.

Juki

Oikea aika koululaisten kesälomille olisi juhannuksesta elokuun lopulle. Kesäkuuhan on vielä täyttä kevättä, ei suinkaan kesää. Kesäkuun nimi pitäisikin vaihtaa kevätkuuksi tai juhannuskuuksi, nykyinen nimi kesäkuu on harhaanjohtava.

Rehtori

"Pelkosen mukaan esimerkiksi matkailuyritykset ovat pulassa, kun niiden työvoimana toimivia opiskelijoita palaa opintojensa pariin koulujen alkaessa."

Eli yhden pienen etujärjestöjen ehdolla pitää muuttaa nykyinen järjestelmä jonka seurauksena tuhannet oppilaitokset joutuvat muuttamaan prosessit sekä käytännöt.

On melkoista mikromanageerausta. Jaana oli hyvä juontaja, mutta poliittiset aloitteet näyttävät jäävän kauaksi siitä tasosta mitä oli televisiossa.

KTM

Eihän se matkailusesonki voi olla pelkästään opiskelijoiden varassa. Kyllä Suomesta löytyy varmasti työntekijöitä opiskelijoiden tilalle, koska työttömiä paljon. Tästä joukosta löytyy monenlaiseen työhön osaajia ja kielitaitoakin useimmilla on.

veroja Helsingille vuodesta 70

Niinhän sitä luulisi, mutta ei löydy.
Oletko koskaan ollut mukana haastattelemassa työkkärin kautta tulleita hakijoita, voi elämä mitä vetelyksiä.
" en voi tehdä aikaisin aamulla alkavaa vuoroa" " en voi tehdä iltavuoroa" " en haluaisi kesällä tehdä töitä " " no ei mua oikeasti innosta työt, mutta oli pakko hakea paikkaa"
Palkkaa nyt tuollaisia yritykseesi töihin, kun et pätkääkään voi luottaa että ovat aamusta hommissa.
Opiskelijat todellakin ovat, sillä heille kelpaa jokainen euro kun eivä saa loisia yhteiskunnan piikkiin kuten työttömät.

Palkkaan heti hyviä työntekijöitä, koska opiskelijat lähtevä

Eihän tässä lyhentämisestä puhuttu vaan loman myöhentämisestä ja siirtämisestä eteenpäin. Väännetään rautalangasta: loma alkaisikin juhannukselta ja päättyisi elokuun lopussa. Nyt loma alkaa kesäkuun alussa ja loppuu elokuun alussa.

Sisälukutaito

Jaa että koulujen kesälomat pitäisi sovittaa joidenkin matkailuyrittäjien tarpeisiin ja heidän ehdoillaan? Ei hyvää päivää. Kyllä koululaiset ovat kesälomansa ansainneet ja sen pitää olla se kolme kuukautta, minkä se on ennenkin ollut.

Ertsu

Matkailuyrittäjille tiedoksi, että Suomessa on ihan tarpeeksi työttömiä työnhakijoita ilman koululaisiakin. Mun isä oli yrittäjä ja oon koko ikäni vihannut koko sanaa "yrittäjä". Yrittäjä vain yrittää ja yrittää, mutta ei saa koskaan mitään valmista.

Ertsu

Ratikka on tottakai liian kallis, koska se palvelee tavallisia ihmisiä. Ökyhankkeet, tunnelit, parkkiluolat, keskusareenat ja moottoritiet, ovat täysin ilmaisia? Kehtaattekin ratikanvastustajat runnoa läpi rantatunnelinne ja heti perään vastustatte ratikkaa, joka palvelee ihmisiä!

Ertsu

Eihän tässä uutisessa puhuttu mitään ratikasta...

Tässä vielä uutisen otsikko: "Kansanedustaja vaatii koulujen kesälomien myöhentämistä – pitäisikö lomia siirtää?", onko tähän jotain kommentoitavaa?

...

Otetaan niitä kansanedustajia sieltä vähemmäksi ensin. Pienet koululaiset on lomansa ansainneet,muistelis vaan Pelkonen kuinka kivaa oli just ne kesälomat ,kun oli koululainen.

Haluutko päteä ?

Hah. Koululaiset ovat aivan yliväsyneitä jo toukokuussa. Ja nyt yhtäkkiä pitäisi jaksaa vielä viikkoja lisää? Naurettavaa, että yhden alan tarpeiden vuoksi pistettäisiin kaikki Suomen lapset ja nuoret käymään koulua jaksamisen äärirajoilla. Tässä ehdotuksessa puhuu jälleen kerran raha, ei lasten etu.

Jaahans

Maassa on puoli miljoonaa työtöntä ja pelkoset vaativat lomailevia koululaisia vielä roposilla töihin kesälomilla.

Helsingin sossu tappaa köyhät

Millä ihmeen ilmaisella rahalla.

Toukokuussa viimeinen työkuukausi, toimeentulotuki evätty kesäkuulta heinäkuulta elokuulta...

Missä on se ilmainen raha häh?

Miksi sossutäti kyykyttää

Sait varmaan irtisanomispalkan lomarahoineen, joten tietenkään et ole oikeutettu hakemaan toimeentulotukea.

Sossu tappaa työinnon ilmaisella rahalla.

Elokuu on usein kuuma ja aurinkoinen Suomessa. Lapsille se olisi parasta loma-aikaa. Syyskaudellakaan ei ole mitään juhlapyhiä, kuten keväällä. Ainoa juhla on joulu, ja sekin vasta vuoden lopulla. Lapsilla jopa hyvin pienillä on pitkät koulupäivät täällä pimeässä
Pohjolassa. Elokuu pitäisi ilman muuta olla koululaisilla vielä kesäloma-aikaa, jotta jotta kaikki jaksaisivat pitkän talvikauden. Samalla päästäisiin muun Euroopan tahdissa viettämään vuosilomia muutenkin.

truffaut

Haloo Pelkonen!! Aikamoista shittiä, pidin sua kohtuullisen järkevänä..tähän asti. Ehdotappa teikäläisille alkuun lomien lyhentämustä ja palkkojen alennusta jos ei ton kummosempaa sanottavaa ole

äly hoi

Maassa on melkoinen nuorisotyöttömyys ja yliopistot aloittelevat syyskuun aikana. Kyllä työvoimaa löytyisi, jos vain olisi haluja palkata muitakin kuin omia lapsia, tuttavia ja niiden jälkeläisiä. Sen vuoksi ei lomia tarvitse siirtää.

Satunnainen lukija

Kyllä nykyinen koululaisten lomien ajankohta on ihan hyvä. Pimeän talven ja pitkän kevätlukukauden jälkeen ovat koululaisten energiavarastot aika tavalla käytetty loppuun toukokuun lopulla. Koululaisten vanhemmat varmaan tietävät asian hyvin. Näistä samoista asioista keskustellaan aina muutaman vuoden välein, kun joku kansanedustaja yrittää epätoivoisesti nostaa profiiliaan, eikä keksi mitään oikeasti hyvää ideaa. Tai kun joku lobbari on syöttänyt ajatuksen innokkaalle kansanedustajalle.

Anonyymi

Olen ehdottomasti sitä meltä että lomat pitäisi alkaa juhannuksesta ja elokuun loppuun! Silloin myös pienempien lasten hoitohuolet väistyisi, kun useimpien vanhempien kesälomat alkaa juhannuksesta.. Ja ilmatkin suosii elokuussa ja vedet on lämpimiä, siirryttäisi Eurooppalaiseen aikaan

Ipope

Pelkonen esitä ensin, että eduskunta lyhentää lomia ja palkkoja, häpeä edes hiukan sanomisiasi, lausunnostasi paistaa kokoomuslainen junttius ja ymmärtämättömyys tavallista elämää kohtaan.

Lomaton

Varmasti kannattaisi siirtää koulujen lomat alkamaan Juhannuksesta ja päättymään elokuun lopussa. Lomat jakautuisivat tasaisesti heinä- ja elokuulle, matkailuala olisi elinvoimainen koko kesän. Nyt matkailuala kuolee jo elokuun alkupuolella koulujen alkamiseen ja saaristot autioituu. Eipä ole riittävästi palveluita turisteille. Ei tarvitsisi aina kinata siitä, ketkä saa lomailla heinäkuussa. Kesäkuussa kun vain harva suostuu lomailemaan. Kotimaisten palveluiden ja kysynnän kasvattaminen kannattaa aina!

Panu

Jos lomaa olisi elokuun loppuun saakka, jaksaisivat koululaiset kyllä juhannukseen saakka, kerta koulukin alkaisi vasta sitten, kun aurinkovarastot on kerätty täyteen. Suomalaisten koulujen ilmastoinnit ovat usein niin surkeat, että on täyttä tuskaa hikoilla SISÄLLÄ kuumissa luokissa ja yrittää opiskella. Suomen kesä on muutenkin niin lyhyt, että olisi ihan oikeutettua nauttia lämpimistä keleistä, kun niitä yleensä elokuussa riittää. Useammin kuin kesäkuussa!

Mävaan

Kylläpäs on ollut todella kuumaa nämä muutaman päivän 'helteet' elokuussa koulujen alettua! Älkääs nyt taas hötkyilkö sitä eurooppalaista loman tarvetta Suomeen! Käsittämätöntä nämä jokakesäiset vinkumiset koulujen loma-aikojen muuttamisesta?!? Oppilaat itse toivovat,että loma alkaa kesäkuun alussa ja koulu alkaa elokuulla.

Minun mielipiteeni

Toukokuussa kouluissa vaan velttoillaan, kun kukaan ei jaksa mitään, joten loma voisi alkaa toukokuussa ja kestää elokuun loppuun jotta kaikki opiskelijät olisva töissä ja pitäisivät pienen liman vain kesän aikana. Moni ahkera olisi töissä sen neljä kuukauttakin, yrittäjät etenkin. Opettajat olisi myös töissä kesällä ja lomailisi yhtä paljon kuin muutkin työntekijät. Päivähoitajia ja kerhojen vetäjiä tulisi lisää kesäajaksi (eli yrittäjiä), joten tehokkuutta sinne kouluun ja velttoilut pois. Miksi aletaan huutaa että joltakin on jotain pois, jos joku ehdottaa lisää töitä ja työpaikkoja.

kannatetaan