Paikalliset

Kauraturvat kutsuvat harrastamaan – Näin aikuinenkin voi aloittaa ratsastusharrastuksen

HARRASTUS Ratsastusharrastuksen ehtii aloittaa vielä aikuisenakin.

Aikuisten alkeistuntilainen Jyrki Ruuska kertoi jännittäneensä ratsastamista etukäteen, mutta koska musta hevonen Klara oli käyttäytynyt hyvin, jännitys oli pikku hiljaa hälvennyt.

Hanna Laakso

– Voi ei, nyt tämä sai napattua tuosta heinäkasasta!

Pelto-Einolan ratsastuskoululla Lempäälässä on juuri loppunut aikuisten alkeisratsastustunti. Osa ratsastajista kuljettaa hevoset itse riimunnarun avulla ratsastushallista talliin, ja yksi hevosista saa haukattua makupalan pihassa nököttävästä heinäpaalista.

Yrittäjä Johanna Laaksonen vastaa olkansa yli naurahtaen.

– Ei haittaa, tulkaa sisälle vaan!

Moni harrastuksesta kiinnostunut haluaa ratsastuksen lisäksi viettää aikaa hevosen kanssa. Koska tämä oli tuntilaisille vasta toinen kerta Pelto-Einolassa, Laaksonen oli laittanut hevoset etukäteen heille valmiiksi. Pikku hiljaa he saavat opetella kuitenkin itse laittamaan varusteet.

– Mitä enemmän ratsastan, sitä enemmän tykkään. Tuntee kyllä olleensa hevosen selässä, sen verran ovat nyt paikat kipeänä, alkeistunnilta saapunut Jyrki Ruuska sanoo.

Laaksonen on toiminut Pelto-Einolan ratsutilan yrittäjänä vuodesta 2006. Tänä keväänä tapahtui kuitenkin tietynlainen lajinvaihdos, sillä ratsutilasta syntyi maaliskuussa ratsastuskoulu.

Ratsutilan yrittäjänä Laaksonen tarjosi karsinapaikkoja yksityisille hevosille. Vaikka muutamia yksityiskarsinapaikkoja tallista löytyy edelleen, nyt toiminta painottuu ratsastuskoulupuolelle.

– Ryhdyin tähän siksi, että tätä on pyydetty. Minulta on niin paljon kyselty, pääseekö tänne ratsastustunneille. Taloudellinen tilanne vaikuttaa nyt myös sillä tavalla, että omistushevoset eivät olekaan enää niin suosittuja, ja ihmiset käyvät ratsastustunneilla, Laaksonen sanoo.

Ratsastustunteja järjestetään sekä lapsille että aikuisille. Laaksosen mukaan harrastuspaikkaa valitessa pitää aina ensimmäisenä ottaa huomioon turvallisuusseikat. Tärkeintä on itse varmistaa, että vakuutusasiat ovat kunnossa.

– Ratsastuskoululla pitää olla turvallisuussuunnitelma, ja yrittäjän pitää luoda tunneille niin turvalliset olosuhteet kuin mahdollista. Aidatut ratsastusalueet ovat tärkeitä. Maneesi eli ratsastushalli luokitellaan turvallisimmaksi paikaksi ratsastaa, Laaksonen sanoo.

– Toinen tärkeä juttu on ystävällisyys ja asiakaspalvelu. Ja tietysti hevoset, Laaksonen hymyilee.

Laaksosen mukaan ratsastus on hyvä liikuntamuoto ja oivallinen koko perheen harrastus. Pelto-Einolassa järjestetään ratsastustuntien lisäksi ponikerhoja, joissa kaikenikäiset voivat opetella hevosmiestaitoja.

– Olen huomannut, että isiä on alkanut kiinnostaa ratsastus enenevissä määrin. Ja samalle ratsastustunnillehan voi hyvin tulla koko perhe!

Ratsastus harrastuksena

Kansallisen liikuntatutkimuksen mukaan ratsastusta harrastaa Suomessa sesonkiaikaan noin 170 000 ihmistä, joista lapsia noin 63 000.

Tutkimuksen mukaan lasten ja nuorten lajeista ratsastus oli 12. suosituin ja sen suosio selkeästi kasvamassa.

Urheilulajina ratsastus kehittää kuntoa, rytmitajua, tasapainoa ja koordinaatiokykyä.

Helpoiten lajin pariin pääsee ottamalla suoraan yhteyttä ratsastuskouluun. Tampereella ja lähikunnissa toimii useita ratsastuskouluja.

Ratsastustunteja järjestetään eri tasoisille ratsastajille. Jos et ole aiemmin ratsastanut, kysy alkeistuntimahdollisuuksista. Useat ratsastuskoulut tarjoavat myös yksityistunteja.

Suomessa ratsastusharrastuksen edunvalvontajärjestönä toimii Suomen Ratsastajainliitto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat