Paikalliset

Alexander Stubb: Mokaamalla pärjää hyvin

Roosa Pelkonen

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb suosittelee nuorille opiskelijavaihtoa.

Älkää olettako, että kommunikaatio toisesta kulttuurista tulevan henkilön kanssa olisi saumatonta, muistuttaa eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb.

Hän esitelmöi maanantaina Tampereen ammattikorkeakoulun liiketalouden opiskelijoiden järjestämässä World Wide Work -seminaarissa.

Stubbilla, jos kellä, on kokemusta kulttuurien kohtaamisesta.

Hän on kotoisin kaksikielisestä perheestä, jossa puhuttiin (ja puhutaan yhä) äidin kanssa suomea ja isän kanssa ruotsia. Isän, jääkiekkovaikuttaja Göran Stubbin, ammatin ansiosta perheellä oli paljon kansainvälisiä ystäviä, joten Alexander pääsi jo varhain tekemisiin ulkomaalaisten kanssa.

Stubb on opiskellut Suomessa (sekä suomeksi että ruotsiksi), Yhdysvalloissa, Belgiassa, Ranskassa ja Britanniassa.

Työkokemusta häneltä löytyy muun muassa eurooppa- ja ulkomaankauppaministerin, ulkoasiainministerin, europarlamentaarikon sekä Euroopan komission puheenjohtajan neuvonantajan tehtävistä.

– Kansainvälisissä työyhteisöissä täytyy miettiä, voiko sensitiivisistä aiheista heittää vitsiä. Kaikki suomalaiset sanonnat eivät myöskään toimi muille kielille käännettyinä – ”itku pitkästä ilosta” on aika vaikea selittää englanniksi, Stubb naurahtaa.

Ministerin mukaan kansainvälistymistä tullaan näkemään työelämässä enenevissä määrin.

– Jotta kanssakäynti sujuisi, vierasta kulttuuria pitää edes yrittää ymmärtää. Small talk yhteistyökumppanien kielellä on hyvä jäänmurtaja. Antaa palaa vaan, vaikka kieltä ei osaisikaan kovin hyvin.

Vieraiden kielten opiskelu ja opettelu onkin Stubbille tärkeää. Hän puhuu itse viittä kieltä, äidinkieltensä ruotsin ja suomen lisäksi englantia, saksaa sekä ranskaa.

– Lukiosta selviydyin lähinnä kielten ansiosta. En kuitenkaan osaa minkään kielen kielioppia, allatiiveista ja ablatiiveista minulla ei ole mitään hajua! Rohkeasti kokeilemalla ja mokaamalla pärjää myös hyvin.

teksti: Roosa Pelkonen

Stubbin vinkit nuorille

1) Pitäkää mieli avoimena. Olkaa aina uteliaita, innostukaa uusista asioista ja varokaa kyynistymistä. Kun luullaan, että osataan jokin asia toisia paremmin, aivolohkot lähtevät sulkeutumaan, eivätkä ne vastaanota uusia impulsseja. Joka päivä pitää oppia jotain uutta.

2) Opiskelkaa kieliä niin paljon kuin mahdollista! Toisille kielten opiskelu on vaikeampaa kuin toisille, mutta sitä ei kannata pelätä - antaa mennä vaan! Jokainen kieli on rikkaus.

3) Käykää ulkomailla ainakin opiskelijavaihdossa. Vaihto-oppilaskohteen ei tarvitse olla itsestään selvä Jenkit tai Englanti, eksoottisempiinkin paikkoihin voi aina lähteä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat