Vapaa-aika

Matkailu: Paperiperkeleen perinnöstä kiinnostava kokonaisuus Mäntässä

MATKAILU Mäntän ylpeydet, museot Gustav ja Gösta tarjoavat historiaa, taidetta ja ruokaa.

Henry Tikkanen on palkittu tv-kokki ja työskennellyt muun muassa G.W.Sundmansissa, Ravintola Haviksessa sekä Hotelli Kämpin ravintoloissa.

Serlachius-museot

Serlachius-museo Gustavin draamaopastuksessa on syytä varautua yllätyksiin, jopa työpaikkahaastatteluun. Etenkin jos pääsee varatoimitusjohtajan tiukan sihteerin Signe Starkin vetämälle kierrokselle.

Mänttään vuonna 1868 puuhiomon perustanut kauppaneuvos Gustaf Adolf Serlachius tunnetaan sitkeänä, mutta hankalana miehenä, siitä liikanimi paperiperkelekin on peräisin. Yrityksen pääkonttori toimii tätä nykyä museona, jossa mennyt maailma on yhä läsnä ja G. A. Serlachiuksen elämästä kerrotaan hänen omastaan, mutta myös perheensä, vihamiehiensä ja ystäviensä näkökulmasta.

Kauppaneuvoksen veljenpoika puolestaan tulee tutuksi Mäntän toisessa ylpeydessä, taidemuseoksi saneeratussa kartanossa, joka valmistui Gösta Serlachiuksen kodiksi ja eduskäyttöön vuonna 1935. Setää ja veljenpoikaa yhdisti rakkaus taiteeseen sekä sen keräilyyn ja museoissa onkin nähtävissä kultakauden helmiä, mutta myös uudempia hankintoja.

Taiteen ja historian lisäksi vierailija voi nauttia museon ravintola Göstan keittiön kulinaarisista nautinnoista. Ravintoloitsija, keittiömestari Henry Tikkanen uskoo museovieraiden arvostavan laadukasta ruokaa. Tikkanen on palkittu muun muassa Vuoden Kokki 2011 -tittelillä ja tehnyt pitkän uran tasokkaissa ravintoloissa.

– Ravintola on avoinna aina, kun museokin on auki. Syömään voi toki tulla ilman museon pääsymaksuakin. Kesäkaudella ravintola on auki joka päivä, talvikaudella maanantait on suljettu, Tikkanen kertoo.

Valtaosa ravintolan asiakkaista on taiteenharrastajia.

– Lyhyesti kuvaillen, teemme sesongin mukaista ja paikallisesti kansainvälistä ruokaa. Meille tärkeää, että keittiömme on monipuolinen. Osa museon vieraista on kiireisiä pienen budjetin ryhmiä, osa tulee kaikessa rauhassa kuuden ruokalajin illalliselle. Kahvittelijoille on tarjolla omat herkkunsa.

Kokous- ja juhlavieraat huomioidaan erikseen.

– Tilamme sopivat hyvin erilaisten tapahtumien järjestämiseen.

Tikkasen tavoitteena on tehdä Göstasta Euroopan paras museoravintola.

– Haluamme olla verrannollinen museokokemuksen kanssa. Kaikki mitä tehdään, tehdään laadukkaasti.

Ravintola Göstan taustalla vaikuttaa helsinkiläisen Michelin-tähtiravintola Olon ravintoloitsija Pekka Terävä . Hän isännöi vuosi sitten ensimmäisen kerran Mäntässä järjestettyä Food Camp -ruokatapahtumaa, jonka teemana oli pohjoismaiset mestarit. Tänä vuonna teemana on ihanat naiset.

– Tapahtuman huipennus koetaan torstaista lauantaihin, kun illallisista vastaa kuusi kansainvälistä naiskokkia, jotka ovat kaikki omien maidensa huippuja. Heistä voisi mainita Léa Linsterin , joka on ainoa nainen, joka on voittanut arvostetun ruoka-alan kilpailu Bocuse d’Orin, Terävä kertoo.

– Taide ja design ovat mukana myös ruoanvalmistuksessa. Luvassa onkin huippumeininkiä hyvän ruoan, juoman ja designin parissa, Terävä lupaa.

Serlachius-museot

Gustav: pääkonttori, jossa tarjolla näyttelyitä, joissa draamaa ja tarinoita

Gösta: taidemuseo, ravintola Gösta, kahvila Autereen tupa

Food Camp Göstassa 27.-30.8.

serlachius.fi

foodcampfinland.fi

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Vapaa-aika

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat