Paikalliset

Kirppari vai kierrätyskeskus? – Näin hankit tavarat halvalla uuteen asuntoon

Heli Rantala kertoo muuttavansa kewsällä uueen asuntoon, johon hän tarvitsee yhtä sun toista.

Petteri Paajanen

Mistä uuteen asuntoon saadaan halvimalla peruskalustus? Voionmaalta otettiin selvää.

Uuteen asuntoon vasta saapunutta opiskelijaa odottaa tyhjyyttään ammottava tila.

Kämppään olisi mukava saada muutakin kuin patja, mutta rahaa on vähänlaisesti. Voionmaalta lähdettiin tutkimaan, mistä muuttaja saisi mahdollisimman halvalla täytettä asuntoonsa.

Muuttajan peruspakettiin valittiin opiskelijalle tarpeellisia artikkeleita. Siihen sisältyi sänky, sohva, astiasetti, kirjoituspöytä ja työtuoli. Tavaroita lähdettiin hakemaan kirpputoreilta, kierrätyskeskuksista ja nettikaupoista.

Halvimmat hankinnat löytyivät netin tori.fi ja huuto.net sivustoilta, joista koko paketin saattoi löytää 50 eurolla. Niin sohvan, sängyn, kuin työtuolin ja kirjoituspöydänkin sai halvimmillaan viidellä eurolla. Astioihin, eli aterimiin ja lautasiin kahdelle, paistinpannuun, kattilaan, laseihin, kahvikuppiin ja keittiöveitseen kului jo lähemmäs 30 euroa.

Todellinen hinta saattaa kuitenkin postikulujen myötä tuplaantua, jos jokaisen artikkelin joutuu tilaamaan erikseen. Myöskään tavaroiden kuntoa pääse itse tutkiskelemaan ennen ostopäätöstä, ja isompia tavaroita tilatessa ainoa toimitustapa on yleensä omaa autoa vaativa nouto, joka maksaa bensaa ja vaivaa.

Jos haluaa päästä paikan päälle valikoimaan, paras ratkaisu on tutkia kirpputoreja ja kierrätyskeskuksia. Astiasetti maksoi lähetystori Fidassa, ja Kyttälän kirppiksellä noin 15-20 euroa. Kierrätyskeskuksista sen saa 10-15 eurolla.

Sohva, kirjoituspöytä ja tuoli järjestyvät Fidasta halvimmillaan noin 10-15 euroa kappale. Kuljetuskulut verottavat kukkaroa vähintään 25 euron verran.

Sänkyä joutuu kuitenkin haeskelemaan Nekalan ja Lielahden kierrätyskeskuksista, Nekalasta sen saattaa saada jopa 40 eurolla, Lielahdesta 70 eurolla.

Loppujen lopuksi kierrätyskeskukset olivat netin ohella ainoita paikkoja, joista löytyi kaikki ale-muuttajan tarpeet yhdellä kertaa. Siellä koko peruspaketin hinnaksi muodostui noin 100–150 euroa, kuljetuksen kanssa 10 euroa enemmän.

Lielahden keskuksessa asioiva Heli Rantala kertoo pitävänsä kierrätyskeskuksen konseptista.

– En ymmärrä, miksi käyttäisin useita satoja uusiin kalusteisiin, kun täältä saa ihan hyväkuntoisia vastineita halvemmalla. Täältä löytyy myös tyylikkäitä vintage-tavaroita, joita ei normiliikkeistä saa. Rantala sanoo.

Rantala kertoo muuttavansa kesällä uuteen asuntoon, johon hän tarvitsee yhtä sun toista. Vaikka mukaan tarttuu tällä kertaa vain kirjoja, se ei estä tutkailemasta.

– Varmasti tulen täältä hakemaan kalusteita kesäksi, hän summaa.

Teksti: Petteri Paajanen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat