Paikalliset

Hiedanranta, olkaa hyvät – Katso video Tampereen uudesta kaupunginosasta!

Uudistuvasta Lielahden tienoosta on teetetty muun muassa tällainen havainnekuva.

Arkkitehdit MY

Lielahden tehdasalueen ympäristöön rakennettava uusi kaupunginosa on saanut nimen.

Tampereen kaupunki osti vuosi sitten entisen Lielahden tehdasalueen.

Näsijärven lahdenpoukaman vanha nimi on Hiedanranta, ja se otetaan käyttöön uudelleen.

Alueen uuden käytön suunnittelu on vasta lähtökuopissaan, mutta todennäköisesti sinne tulee uusi kaupunginosa jossa on ehkä mittavastikin asumista ja työpaikkoja. Nyt ensi vaiheessa vanhoille teollisuusrakennuksille halutaan uutta, tilapäistä käyttöä.

– Olemme avoimia kaikenlaisille ideoille. Mahdolliset toimijat voivat olla yhteydessä ja parhaiten yhteydenotto onnistuu verkkosivujen kautta, hankekehityspäällikkö Reino Pulkkinen toteaa.

Vanhojen tehtaiden lisäksi kauppaan kuului myös Lielahden kartano, joten alueella on myös kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia.

Maa-aluetta saatiin 26 miljoonan euron kaupassa 90 hehtaaria, lisäksi siihen kuuluu 1000 hehtaaria vesialuetta. Maa-alueen länsiosassa on kaksi toimivaa tehdasta.

Tällä hetkellä vanhalla, aidatulla tehdasalueella tehdään koneiden ja huonokuntoisten rakennusten purkutöitä. Tarvitaan siistimistä ja kunnostusta, ennen kuin alue voidaan avata. Teollisuusalueella on toistaiseksi vaarallista liikkua, joten se on edelleen suljettu ja vartioitu. Alueella on jonkin verran vuokralaisia, ja muun muassa puun varastointi jatkuu vielä pari vuotta.

Vanhaan teollisuusalueeseen on mahdollista tutustua ohjatusti. Tampereen kaupunki järjestää kaikille kiinnostuneille avoimen tutustumiskäynnin lauantaina 13. heinakuuta kello 14.

Käynnille halukkaiden tulee ilmoittautua Palvelupiste Frenckellin tai uuden www.valiaikainenhiedanranta.fi -verkkosivun kautta.

Uutta toimintaa ja vähitellen myös Hiedanrannan uutta kaupunginosaa ideoimaan halutaan niin Tampereen asukkaita kuin yhdistyksiä ja yrityksiäkin. Kehityspäällikkö Reijo Väliharju toivoo, että Hiedanrannasta tulisi nyt väliaikaisessa käytössä ja myöhemminkin sellainen alue, jonka kaupunkilaiset kokevat omakseen.

– Yhteisillä rahoilla tehdylle investoinnille halutaan tietenkin katetta ja korkoa, mutta emme osaa edes kuvitella mikä kaikkia mahdollisuuksia alueella on nyt lähiaikoina ja tulevaisuudessa. Siksi kysymme jo nyt tamperelaisilta - millainen olisi sinun Hiedanrantasi?

Tehtaan toiminnan aikana Lielahteen on kertynyt niin sanottua nollakuitua. Kyse on sinänsä puhtaasta puuaineksesta muun muassa kaarnasta, jolle ei ole ollut teollista käyttöä. Parhaillaan selvitetään, miten nollakuitua voitaisiin mahdollisesti uusiokäyttää ja samalla parantaa vesialueen käyttömadollisuuksia.

Teollinen toiminta on jättänyt jälkensä myös maa-alueisiin. Maaperää täytyy puhdistaa joiltain osin mittavasti, ennen kuin alue voidaan esimerkiksi rakentaa asuinkäyttöön.

Alueen kauppaan liittyen Tampereen kaupunki teki paitsi laskelmia myös alustavan vision, jossa haeskeltiin uuden käytön mahdollisuuksia. Kauppa on iso investointi, joka saadaan maksamaan itsensä takaisin moninkertaisesti esimerkiksi uuden asuin- ja työpaikka-alueen rakentamisella.

Vision mukaan Lielahteen voitaisiin esimerkiksi rakentaa niemiä tai tekosaaria. Alueen liikenne- ja muista ratkaisuista riippuen sinne voisi tulla 15000–25000 asukasta ja 12000 - 14000 työpaikkaa. Alue on suunnitellun raitiotien reitin varrella.

Hiedanranta sijaitsee ainutlaatuisella paikalla Näsijärven etelärannalla, ja sen etäisyys on vain 4 kilometriä kaupungin keskustasta.

Alueella on aikanaan tiettävästi ollut luonnonhiekkainen ranta, josta nimistöä on syntynyt. Hiedanranta oli siis luonteva nimi uusien mahdollisuuksien kaupunginosalle.

Katso video Tampereen kaupungin You Tube -tilitä:

 

Onko Hiedanranta hyvä nimi uudelle kaupunginosalle?

Kyllä
68% (52 ääntä)
Ei
32% (25 ääntä)
Ääniä yhteensä: 77

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat