Paikalliset

”Olet maailman paras kirjastonhoitaja”

Nekalan normaalikoulun oppilaat järjestivät keskiviikkona Nekalan kirjastonjohtajalle Marketta Könöselle melkoiset läksiäiset. Marke sai lapsilta muun muassa sylillisen piirroksia.

Marjo Rämö

Nekalan kirjaston pitkäaikainen ja pidetty johtaja Marketta ”Marke” Könönen jää eläkkeelle tiistaina.

”Olet avuliain tietämäni kirjastonhoitaja.”

”Olet paras, siis ihan paras kirjastonhoitaja.”

”En unohda sinua koskaan.”

Nekalan kirjastonjohtaja Marketta ”Marke” Könönen käy läpi piirustuksia ja kortteja, joissa koulun ja päiväkodin lapset toivottavat hänelle hyviä eläkepäiviä. Tervehdyksiä on häkellyttävän paljon.

Pojat ovat piirtäneet Markelle isoja sydämiä ja jopa kirjoittaneet runoja. Kaikesta näkee, että Marke on ollut pidetty kirjastontäti.

Kello on yksi. Koululaiset pölähtävät kirjastoon, ja heidän mukanaan tulee tieto maahan pudonneesta postilaatikosta. Joku voisi hermostua, mutta ei Marke. Hän soittaa koulun vahtimestarille.

– Ehtisitkö kiinnittää vanhempainyhdistyksen postilaatikon seinään? Kukaan ei kuulemma tehnyt mitään, se vain irtosi itsestään, hän sanoo puhelimeen ja pyöräyttää silmiään.

Marke on johtanut Nekalan kirjastoa lempeän jämäkästi vuodesta 1977.

– Ei minun ole tarvinnut korottaa ääntäni lapsille. Meillä on lasten kanssa ihanan hyvät ja luottamukselliset välit. He ovat uskaltaneet kertoa minulle, jos joku asia on harmittanut.

Marke on ollut mukana nekalalaisten elämässä yli 36 vuotta.

– On Tampereen kirjastoissa ollut muitakin pitkäaikaisia työntekijöitä. Sarvelan Maija oli Lamminpään sivukirjastossa 43 vuotta, Marke muistuttaa.

Tarina kertoo, että Sarvelalla oli tapana hakea myöhästyneet kirjat lamminpääläisten kirjahyllyistä. Marke ei ole ollut sellainen.

– Olen ollut kävelevä huono omatunto. Minulle on huudeltu pihoista, että myöhästyneet kirjat palautetaan ensi tilassa.

Paras oli yksi mies. Hän oli ollut vankilassa, eikä ollut voinut palauttaa lainaamaansa kirjaa.

– Hän oli oikeasti kantanut siitä huonoa omaatuntoa ja palautti kirjan ihan tuskissaan.

Nekalalaisilla on nyt edessä haikeat jäähyväiset, kun pidetty kirjastonjohtaja jää eläkkeelle.

Ja tämä ei ole aprillipila: Marken viimeinen työpäivä on ensi viikon tiistaina, aprillipäivänä. Nekalan kirjastossa juhlitaan silloin kirjaston 63-vuotispäiviä. Tarjolla on kahvia ja särvintä. Lisäksi myynnissä on Nekalan keittokirjaa Luusoppaa ja lipstikkaa, jota Marke on ollut tekemässä. Kirjan saa juhlan kunniaksi kymmenellä eurolla.

– Minusta on kiva pitää juhlat ja lähteä sitten. Tulin kirjastoon lapsettomana, nyt lähden täältä isoäitinä. Mikäs se hienompaa!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat