Testi uusiksi: Kebab kaikilla mausteilla... entä se kuitti?

Legendaarisen Abu Fuadin työntekijöiltä sai kuitin kysymättä. Vasemmalla Amalia Kokkonen, keskellä omistaja Fouad Hannafi-Eweiss ja oikealla Fanni Puutio.

Roosa Pelkonen

Vuosi sitten testasimme Tampereen kebabravintolat. Tulos oli karsea. Nyt tilanne on toinen.

Lieneekö uusi tiukempi kuittilaki purrut tamperelaiskebabeihin?

Kuitin saa pyytämättä melkein joka paikasta.

Tämä ilmenee Kaupunkilehti Tamperelaisen tekemästä testistä, jolla uusittin vuosi sitten tehty vastaava testi-isku.

Valeostot tehtiin taas arkena lounasaikaan ja kauppa maksettiin käteisellä. Kohteena oli kymmenen kebabravintolaa Hämeenkadun, Itsenäisyydenkadun ja Sammonkadun varrelta.

Tamperelaisen koeostoissa uuden lain henki täyttyi nyt enemmistössä keskustakebabeista.

Pyytämättä sai kuitin kuudessa liikkeessä. Neljässä se annettiin käteen kysymättä, kahdessa valmiiksi tulostettu kuitti annettiin asiakkaalle sen jälkeen, kun häneltä oli kysytty, haluaako kuitin mukaan.

Kolmessa liikkeessä kuitti piti pyytää erikseen. Yhdessä valmiiksi tulostunut kuitti annettiin vilpittömien pahoittelujen kera. Yhdessä paikassa kuitti tulostettiin pyynnön jälkeen erikseen, toisessa repäistiin kuittinauhan päästä.

Yhdessä liikkeessä valeostaja jäi kokonaan ilman kuittia. Kassakoneessa ei ollut kuittinauhaa, eikä ainoa paikalla ollut myyjä osannut sitä koneeseen laittaa. Vaihtoehdoiksi annettiin omistajan odottaminen tai maksaminen pankkikortilla. Tämän paikan kanssa käytiin läpi aivan samanlaisia kommervenkkejä myös vuosi sitten.

Tulos on lähes suoraan vertailukelpoinen Tamperelaisen tasan vuosi sitten tekemään testiin. Kymmenestä liikkeestä ainoastaan yksi oli vaihtunut.

Vuodessa tilanne oli kohentunut selvästi, sillä viime keväänä kuitin sai käteensä pyytämättä vain yhden kebabkaupan kylkiäisenä. Tuolloin yhdeksästä ravintolasta kuitin joutui pyytämään erikseen. Kaikista jonkinlaisen paperitulosteen käteensä kuitenkin sai.

Myös kuittien laatu oli parantunut vuodessa selvästi. Kaikista löytyi yrityksen nimi ja oikea arvonlisäveroprosentti eli 14 prosenttia. Yrityksen Y-tunnus puuttui yhdestä kuitista. Vuosi sitten esimerkiksi alv-prosentti oli useampaankin kuittiin merkitty väärin.

Silloin kuiteilla ei liene ollut merkitystä niissä kahdessa, joissa alv oli 13 prosenttia ja siinä yhdessä, jossa se oli kuitin mukaan 17 prosenttia.