Paikalliset

Näin monta tunneli työllistää tänään

Lemminkäinen Infran tunnelityönjohtaja Sakari Eloranta sekä tunnelityöntekijät Janne Kortelainen (kesk) ja Sami Kalliokari (oik) ihmettelevät lujituspultteja Naistenlahden työtunnelilla. "Teemme tunnelilla kahta vuoroa joko 6-14 tai 14-22. Yhden vuoron aikana tapahtuu yksi katko, joka käsittää porauksen, panostuksen, räjäytyksen, rusnauksen ja lastauksen sekä tarvittavat turvatoimet", Eloranta sanoo. Hän laskee, että työtunnelilta päästään ensi viikon jälkeen eteläiselle ajotunnelille.

Roosa Pelkonen

Tamperelainen selvitti päivän luvun. Se on 238. Heistä 90 prosenttia on suomalaisia.

Tampereen Rantaväylän tunnelihankkeen eteen työskentelee parhaillaan 238 henkilöä, laskee Merja Tyynismaa, Rantatunnelin allianssin viestintä- ja ympäristövastaava.

Suurin osa hankkeen työntekijöistä, tällä hetkellä 146 henkilöä, paiskii töitä varsinaisella työmaalla. Heistä enemmistö on ammatiltaan panostajia, porareita, rusnaajia sekä auton- ja koneenkuljettajia.

Tunnelihankkeen esikunnassa ja suunnittelutehtävissä työskentelee reilut 90 henkilöä.

– Vahvuus kasvaa tästä vielä nimenomaan työmaan puolella ja on kiivaimmassa vaiheessa kaksinkertainen, Tyynismaa sanoo.

Tunnelihanketta pyöritetään 90 prosenttisesti suomalaisvoimin. Pirkanmaalaiset edustavat 65 prosenttia kokonaisvahvuudesta. Pääosa ulkomaalaisista työntekijöistä tulee Virosta.

– Allianssi majoittaa tällä hetkellä noin 80 henkilöä, joille on vuokrattu parikymmentä asuntoa. Osa asunnoista on vuokrattu kalustettuina ja osa kalustettu allianssin toimesta. Kaikkiin asuntoihin on ostettu siivous, sähköt ynnä muut, kuvaa Merja Tyynismaa rakennusprojektin kerrannaisvaikutuksia.

– Muualta tulevat käyttävät tamperelaisten yritysten palveluita, esimerkiksi ostoksiin ja vapaa-ajan viettoon liittyen. Lisäksi allianssille on vuokrattu toimistotilat, ja se käyttää esimerkiksi kokoustiloja sekä tilaa toimistotarvikkeita, varusteita ja ruokapalveluita.

Työmaalla painetaan pitkää päivää: esimerkiksi tunnelin sisäiset räjäytys- ja poraustyöt alkavat arkisin aamuseitsemältä ja päättyvät iltakymmeneltä. Louheen ajoa tehdään maanantaiaamusta lauantai-iltaan ympäri vuorokauden.

– Lauantaisin toiminta pyörii vähän pienemmällä porukalla, ja sunnuntait ovat vapaapäiviä. Päivystysluonteisia hommia tehdään 24/7.

Tunnelityömaalla toimii tällä hetkellä noin 50 yritystä, jotka koostuvat muun muassa urakoitsijoista, tavarantoimittajista, huoltoyrityksistä ja mittauspalveluista.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat