Tamperelaissyntyinen elokuvaohjaaja tekee nyt dokumenttia

Kirsi Marie Liimatainen kävi viime syksynä Bogenseen koululla. Suomessa häent muistetaan parhaiten Salla Kunkaisen roolistaan Elämän suola -sarjassa 1990-luvun lopussa.

20-vuotias Kirsi Marie Liimatainen lähtee vuonna 1988 Itä-Berliiniin vuoden kestävälle kurssille Wilhelm Pieck-nuorisokorkeakouluun.

Koulun oppilaat tulevat yli 80 maasta rautaesiripun molemmilta puolilta. Heitä yhdistää toivo paremmasta maailmasta ja valmius taistella sen puolesta.

Kesällä kurssi päättyy ja opiskelijat hajaantuvat maailmalle. Marraskuussa 1989 Berliinin muuri murtuu.

24 vuotta myöhemmin elokuvaohjaaja Kirsi Marie Liimatainen matkustaa Nicaraquaan, Etelä-Afrikkaan, Chileen, Boliviaan, Libanoniin, Saksaan ja Suomeen tavatakseen entiset opiskelutoverinsa.

Liimatainen on tullut tutuksi näytellessään tv-sarjoissa, teatterissa ja elokuvissa 1990-luvulla, mm. sarjassa Elämän suola. Sitten hän haki berliiniläiseen Potsdam-elokuvakorkeakouluun ja valmistui elokuvaohjaajaksi 2006.

– Lähdin pääsykokeisiin vuonna 1999 Lahden kaupunginteatterin esityksestä. Pääsykokeissa yritin sanakirjan kanssa ymmärtää tehtävät. Keväällä sain tiedon pääsystäni. Laitoin tavarani kellareihin ja myin ne Tammelan kirpputorilla. Aloitin opinnot syksyllä 1999, Liimatainen muistelee.

-Minusta tuli maailmankansalainen; opiskelin Saksassa ja olin stipendiaattina mm. Ranskassa ja Hollannissa tai matkustin esittelemään projektejani elokuvafestivaaleille.

– Kun valmistuin, ajattelin, että nyt voin toteuttaa unelmani elokuvasta, jonka halusin tehdä jo ollessani näyttelijä.

Vuonna 2006 alkoi haastava projekti.

Dokumentin teon yksi haaste on ollut Pieck-nuorisokorkeakoulun salainen luonne: monet opiskelivat siellä peitenimen ja identiteetin turvin, turvallisuussyistä. Chilessä oli vallalla sotilasjuntta ja Etelä-Afrikassa rasistinen hallitus. Kun Liimatainen etsi opiskelutovereitaan, vastausten saaminen oli usein vaikeaa.

– Monet Pieckissä opiskelleet eivät halua julkisuuteen. Siksi en voinut haastatella oman vuosikurssini suomalaisia. Löysin Tampereelta kolme muuta siellä opiskellutta aiemmilta vuosikursseilta, joita haastattelin.

Lopulta hän pääsi joidenkin opiskelutovereidensa jäljille.

Liimatainen kuvasi elokuvaansa Suomessa, Saksassa, Etelä-Afrikassa, Libanonissa, Nicaraquassa, Chilessä ja Boliviassa.

– Haastattelin mm. Bolivian presidenttiä Evo Moralesia ja Denis Goldbergia, joka tuomittiin Nelson Mandelan kanssa Rivonia-oikeudenkäynnissä.

– Kun tapasin entisiä koulun opiskelijoita, entisiä kommunistisen puolueen puheenjohtajia tai tunnettuja vapaustaistelijoita, huomasin, että he kaipasivat keskustelua vasemmistoliikkeestä. Virheistä, mutta myös saavutuksista ja tämän päivän haasteista.

Saksassa elokuva nähdään elokuvafestivaaleilla ja kaupallisessa levityksessä. Suomessa asiasta on neuvoteltu, ja YLE esittää dokumentin myöhemmin. Päätuottajana on Liimataisen tuotantoyhtiö Ilanga Films ja osatuottajana suomalainen Making Movies.

– Comrade, where are you today? Missä olet tänään, toveri? On kysymys, jonka haluan esittää.

Elokuva on parhaillaan jälkituotannossa. Sen rahoitus on ollut vaikeaa ja taloudelliset resurssit ovat vähissä.

Elokuva etsiikin nyt lisärahoitusta joukkokeräyksen avulla saksalaisilla Startnext-sivuilla. Sivuilla voi rekisteröityä elokuvan ystäväksi maksutta tai siellä voi myös tukea elokuvaa ostamalla esim. DVD:n tai t-paidan.

– Freelance-elokuvaohjaajan elämä on työntäyteistä; seuraavan elokuvan kirjoittamista ja sen rahoituksen odottamista, toisen elokuvan kuvaamista ja leikkaamista. Se kysyy luonnetta ja on taloudellisesti haastavaa, mutta henkisesti rikasta.

– Vaikka olen työreissulla ties missä, Saksassa ja Suomessa on työpaikkani ja Tampereella kotini ja perheeni.