Vaalit

Näin äänestämättä jättäneet puolustavat valintaansa – lue perustelut

Pyry Krappe

Vaalien alla on käyty vilkasta keskustelua myös äänestämättä jättämisestä.

Keskustelua virittävät Demos Helsingin tutkija Johannes Koponen , joka muistutti, että äänestämättä jättävä jättäytyy muiden armoille (19.3.), sekä valtio-opin dosentti Pertti Timonen, joka on jo pitkään puhunut äänestyspakon puolesta (16.4.).

Osa lukijoista katsoi, että tutkijoiden asenne nukkuvia kohtaan on ylimielinen.

– Ei äänestämättä jättänyt jää muiden armoille. Äänestäminen tyhjää tai äänestämättä jättäminen tarkoittaa, että ehdokkaiden/puolueiden joukossa ei ole sellaista, jolle äänensä voi antaa, Nimetön tiivisti.

Jo Adenauer sanoi: Jos vaaleilla olisi merkitystä, ne olisi lailla kielletty."

Mutta mikä äänestämättä jättämistä harkinneita sitten poliittisessa järjestelmässä erityisesti kismittää? Se, ettei äänestäminen tunnu muuttavan politiikan suuntaa.

– Edelliset vaalit olivat malliesimerkki äänestämisen merkityksestä. Ainoa voittanut puolue jätettiin ulkopuolelle ja hävinneet muodostivat hallituksen, joka sitten tuhosi Suomen talouden. Paljonpa oli äänestämisellä merkitystä, juu. Tasan ei mitään, nimimerkki Äijä syvän joen rannalta tiivistää.

Samaa mieltä on Heikki K:

– Ei äänestämisellä ole mitään merkitystä. Kohta taas nähdään, että entinen meno jatkuu. Uusi hallitus ottaa 5 miljardia velkaa, kun ei ole mitään muutakaan ratkaisua keksinyt. Jo Adenauer sanoi: Jos vaaleilla olisi merkitystä, ne olisi lailla kielletty.

Myös nimimerkki Ei vanhoille näkee, että järjestelmä ei äänestämällä ainakaan suurimpia puolueita muutu:

– Ainoa keino vaikuttaa on äänestää – ja pah. Taas samat mokaajat tuhlaamaan rahoja. Mullistus pitäisi aloittaa jo valmistelevista virkamiehistä. Liikenneministeriöstä pois ne rajoitusten ja valvonnan kiristäjät. Budjetin vääntäjiksi asiantuntijoita saksimiesten ja kuoliaaksiverottajien tilalle. Ja äänet kokonaan uusille naamoille. Keskustalaisen äänestys tuo Väyrysen ulkoministeriksi juhlimaan Putinin voittoja. Soini taas kasaa sirkuksen täyttämään lööppejä. Nyt voisi tukea pieniä tuntemattomia kasvamaan isoksi ja tekemään ihmeitä. Vanhat ja isot ovat jo kuopanneet maatamme tarpeeksi. Esteet pois talouden kasvun tieltä. Ja äänestämättä jättäminenkin on tärkeä kannanotto. Se vaikuttaa enemmän kuin yksi ääni.

Äänestysinnokkuutta voisi nostaa suuresti, jos saisi antaa myös EI -äänen tai jopa -ääniä!"

Osa keskustelijoista toivoikin, että äänestystapaa muutettaisiin.

– Helppo ratkaisu äänestysprosentin nostamiseen olisi se, että äänestämättä jättäminen noteerattaisiin myös oikeasti. Eli jos äänestämättä jättäneiden määrä ylittäisi tietyn prosenttiosuuden, niin vaalien tulos hylättäisiin, ehdokkaat vaihdettaisiin ja äänestettäisiin uudestaan. Tällä tavalla saataisiin ne ehdokkaatkin oikeasti suuntaamaan tarmonsa siihen, mitä äänestäjät heiltä haluavat, nimimerkki Uimahallin varavalvoja pohtii.

– Toinen hyvä vaihtoehto olisi, että uudestaan ehdolla oleville ehdokkaille äänestäjät voisivat antaa myös miinusääniä. Tällä kansa voisi sitten vähän antaa palautetta siitä, miten on tullut ne edellisen kierroksen vaalilupaukset pidettyä. Nämä sitten vähennettäisiin jollain suhteella siitä saadusta äänipotista, mitä useamman kauden ollut virassa sitä suurempi vaikutus jne, hän jatkaa.

Miinusäänien antaminen saikin useilta kommentoijilta tukea.

– Tällä ehdokas- ja puoluetarjonnalla meillä pitäisi olla oikeus äänestää kaikkia ehdokkaita vastaan. Vaikkapa niin, että vastaanäänestäneiden äänillä tulisi eduskuntaan tyhjiä paikkoja. Ne laskettaisi kaikissa äänestyksissä niin, että ne olisivat aina ehdotettuja muutoksia vastaan, nimimerkki Myyryläinen kirjoittaa.

– Äänestysinnokkuutta voisi nostaa suuresti, jos saisi antaa myös EI -äänen tai jopa -ääniä!, Jotain rotia nyt komppaa.

Onko äänestämättä jättäminen perusteltu kannanotto?

Ei
50% (90 ääntä)
Kyllä
50% (91 ääntä)
Ääniä yhteensä: 181

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Professori: Tästä Juha Sipilän olisi pitänyt kertoa äänestäjille19.4.2015 10.12
Tutkija: Äänestämättä jättävä jättäytyy muiden armoille19.3.2015 21.11
Uusi jytky tulossa? Ylen kysely: PS nousee, SDP hiipui16.4.2015 16.28

Etusivulla nyt

Uusimmat: Vaalit

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat