Paikalliset

Näin vanha älypuhelin muuttuu turvajärjestelmäksi

KEKSINTÖ Mitä saa vanhalla älypuhelimella, tarranauhalla ja kahdella eurolla? Ainakin ikäihmisten turvajärjestelmän, keksi tamperelais-yrittäjä.

Oveen tarranauhalla kiinnitetyn älypuhelimen ruudulta ovisilmästä näkee tihrustamatta. Sovelluksen avulla puhelimeen tai tablettiin saa myös hälytystoiminnon.

Hyvät ideat ovat monesti yksinkertaisia.

Tamperelaisyrittäjä Esa Siivolan muutama viikko sitten tuotteeksi muuttunut idea on helposti laskettavissa sellaiseksi.

Idea jalostuu käytäntöön näin.

Kaiva kaapista vanha, mutta toimiva ja kamerallinen Android-käyttöjärjestelmällä varustettu puhelin tai tabletti.

Osta askarteluliikkeestä tarrateippiä ja kiinnitä puhelin ulko-oveen niin, että kamera on ovisilmän kohdalla.

Hanki puhelimeen 1,86 euroa maksava sovellus PlayKaupasta.

Näin sinulla on ovessasi Ovisilmä Turvajärjestelmä.

– Ikäihmisten turvattomuuden poistamiseksi pitää tehdä jotain. Moni ei uskalla lähteä ulos, koska pelkää, että oven takana on joku. Ovikellon soidessa ovea ei uskalleta avata, vaikka oven takana voi olla naapuri tai tuttava, Siivola tietää.

Ovessa oleva kännykkä näyttää kuvan ovisilmästä ruutua hipaisemalla. Kännykän näytöltä kuva on parempi katsoa kuin ovisilmästä, josta katsominen esimerkiksi silmälasit päässä on hyvin vaikeaa.

– Kännykän avulla ovisilmästä näkevät ruutua koskettamalla myös lapset tai pyörätuolissa olevat, jotka eivät ovisilmään muuten ylety.

– Näkövammainen voi taas lähettää oven takana olevan kuvan näkevälle, joka arvioi, uskaltaako oven takana olevan päästää sisään.

Yhdellä näppäimen painalluksella oven takana olevasta henkilöstä voi ottaa kuvan, jonka voi haluttaessaan lähettää automaattisesti sähköpostina ja mms-kuvaviestinä etukäteen valittuihin numeroihin.

Punaista nappia painamalla kännykkä lähettää myös tekstiviestin haluttuihin numeroihin. Älypuhelimeen voi etukäteen ohjelmoida vaikkapa hätäviestin.

– Mietin asiaa omien vanhempieni kautta. Tarkoituksena oli tehdä mahdollisimman helppokäyttöinen järjestelmä, joka toimii vain ruutua koskettamalla.

Aivan uusi Siivolan perusidea ei ole. Markkinoilla on vastaavalla periaatteella toimivia ovisilmäkameroita, joiden hinta karkaa helposti satoihin euroihin. Kuvan tallennustoimintoa ei niissäkään ole.

Vanhan älypuhelimen hyötykäytöllä, tarranauhalla ja halvalla sovelluksella kulut pysyvät murto-osassa.

– Tavoitteena on ollut pitää kulut alhaalla, sillä monilla ikäihmisillä ei ole varaa kalliisiin järjestelmiin.

Myös muita käyttömahdollisuuksia löytyy. Turvajärjestelmää voi käyttää muun muassa virittämällä älypuhelimen yrityksen myyntitiskille.

– Koskettamalla uhkaavassa tilanteessa huomaamattomasti näyttöä älypuhelin ottaa kuvan ja lähettää avunpyynnön.

Siivolan mukaan tuotekehittely jatkuu ja uusia ominaisuuksia on tulossa. Päivitykset sisältyvät sovelluksen hintaan, lupaa yrittäjä.

Muutama viikko sitten myyntiin tulleesta sovelluksesta on tehty suomen lisäksi englannin-, saksan-, espanjan- ja venäjänkieliset versiot.

Sovellus toimii Android-puhelimissa ja -tableteissa, joissa on vähintään vuodelta 2010 peräisin oleva 2.3.-versiopäivitys.

www.vcu.fi

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat