Runoilijan tie: Tarjanne on myyty Turkkiin

Höyrylaiva Tarjanne Muroleen kanavalla.

Näsijärvellä yli sata vuotta seilannut höyrylaiva Tarjanne on myyty Turkkiin, kertoo Runoilijan tie tiedotteessaan.

Alkavasta risteilykaudesta tulee viimeinen Näsijärvellä. Sen jälkeen Tarjanne ajetaan Turkkiin, jossa se museoidaan.

Naval Museum Commandin yli-intendentti Adil Bakkal on hyvin tyytyväinen museonsa uudesta laivasta.

– Tarjanne on ainutlaatuinen alus, jollaisia ei ole enää maailmalla oikein missään. Kävin viime kesänä risteilyllä Tarjanteella ja se vahvisti halua saada laiva kokoelmiimme.

Runoilijan tien mediavastaavan tiistaina lähettämässä tiedotteessa teroitettiin, että uutinen on julkaisuvapaa vasta tänään 1. huhtikuuta.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Aamulehti .

RUNOILIJAN TIEN TIEDOTE 1.4.2015:

Pala tamperelaista laivailuhistoriaa katoaa:

Höyrylaiva Tarjanne myyty Turkkiin

Höyrylaiva Tarjanne aloittaa vuoden 2015 reittiliikenteen 3. kesäkuuta. Kaudesta tulee höyrylaivavanhuksen viimeinen Pirkanmaalla: turkkilainen Naval Museum Command ottaa laivan haltuunsa syksyn viimeisten tilausristeilyjen jälkeen.

– Tarjanne nostetaan maihin ja kuljetetaan maateitse Poriin. Porissa laivasta tehdään merikelpoinen. Sen jälkeen tamperelainen miehistö ohjaa aluksen Euroopan halki Istanbuliin. Lähden itse mukaan matkalle, koska haluan hyvästellä Tarjanteen rauhassa, Runoilijan tien toimitusjohtaja Pekka Räsänen kertoo.

Höyrylaiva Tarjanne teki ensimmäisen vuoromatkansa Tampereelta Ruovedelle ja Virroille 23. toukokuuta vuonna 1908. Sodista ja myrskyistä selvinnyt Suomen vanhin yhä vakinaisessa reittiliikenteessä oleva höyrylaiva on kansainvälisesti tunnettu: Naval Museum Command on tehnyt aluksesta jo useita tarjouksia.

Talvella 2014-15 laivan nykyinen varustaja Runoilijan tie ja istanbulilainen museo pääsivät vihdoin sopimukseen.

– Kauppa on hyvä Tarjanteelle, vaikka kyllähän tämä tietysti tamperelaisten puolesta harmittaa, Räsänen toteaa.

– Naval Museum Command on yksi suurista laivastomuseoista maailmalla. Nyt höyrylaivarouva saa todellakin ansaitsemansa kansainvälisen huomion. Tarjanteesta tullaan pitämään hyvää huolta; turkkilaiset merenkulkijat kunnioittavat suomalaista sisävesialusta.

Naval Museum Commandin yli-intendentti Adil Bakkal on hyvin tyytyväinen museonsa uudesta laivasta.

– Tarjanne on ainutlaatuinen alus, jollaisia ei ole enää maailmalla oikein missään. Kävin viime kesänä risteilyllä Tarjanteella ja se vahvisti halua saada laiva kokoelmiimme.

– Tasaisesti, miellyttävästi vettä halkova Tarjanne on hieno, historiallinen laiva, jolla matkatessa nykyajan kiire ja stressi unohtuvat. Lisäksi Tarjanteella nauttimani ruoka ja juoma jättivät todella hyvän maun. Jos olisin suomalainen, kiirehtisin nauttimaan tulevan kauden tarjonnasta heti kesäkuun alussa, Bakkal vihjaa.