Makumaailma

Hullunrohkeus vei Juhana Paturin näköalapaikalle

KOKKI Tampere-talon keittiöpäällikkö Juhana Paturi on uransa aikana keittänyt jos jonkinlaista soppaa. Aineksia on välillä tullut hankittua myös pimeiltä markkinoilta.

Tampere-talon keittiöpäällikkö Juhana Paturi painottaa sitä, miten kaikki askeleet hänen urallaan ovat toimineet pohjana seuraaville.

Hanna Laakso

Jos Kairossa kadun reunalla roikkuvalla lehmänruholla on häntä, kyseessä on paikallinen lehmä. Jos häntä puuttuu, liha on kotoisin muualta.

Juhana Paturi oppi tämän 1980-luvulla ollessaan töissä Suomen Kairon suurlähetystön kokkina. Kairossa työskentely tarkoitti uuden opettelua ja luovimista, kun raaka-aineita piti etsiä milloin mistäkin, myös pimeiltä markkinoilta.

Tampere-talon keittiötä luotsaavan Paturin mielestä hullunrohkeus uran alkuvaiheessa mahdollisti etenemisen myöhemmin.

– Pari vuotta opintojeni jälkeen tarjoutui mahdollisuus järjestää suomalaiset ruokaviikot Salzburgissa. Minulta kysyttiin silloin, osaanko saksaa. Vastasin osaavani, vaikka no, osasin vain sen verran, mitä nyt koulussa vähän olin lukenut. Kyllä siellä pääosin englannilla pärjäsi, Paturi nauraa.

Salzburgista tulikin yksi Paturin uran merkittävimmistä paikoista, sillä sieltä hän sai kipinän lähteä töihin ulkomaille. Kairon suurlähetystössä Paturi viihtyi pari vuotta, minkä jälkeen hän siirtyi Geneveen, Suomen pysyvän edustuston pääkokiksi.

Genevessä Paturi sai harvinaislaatuisen tarjouksen, kun silloinen YK:n pääsihteeri Boutros Boutros-Ghali pyysi häntä kokikseen New Yorkiin.

– Kaksi päivää ja kaksi yötä mietin, mitä teen. Kun perhe ja elämä oli Genevessä, en siinä tilanteessa halunnut lähteä. Nämä on näitä juttuja, joita sopii sitten miettiä, tuliko tehtyä oikea ratkaisu, Paturi sanoo.

Genevessä vierähti kaksitoista vuotta. Tampere-talossa Paturi on työskennellyt vuodesta 2001.

– Tämä nykyinen työ on kuitenkin se urani iso juttu. Tampere-talo on näköalapaikka, jossa keittiön näkökulmasta hienoa on työn monipuolisuus. Meillä tapahtuu kaikki, mitä ravintolassa voi ikinä tapahtua.

Tampere-talon keittiössä ollaan tällä hetkellä muutosten äärellä.

– Lanseeraamme kaikki talon tuotteet Nu Nordic Kitchen -tuoteperheen alle. Pohjoismaisuus on trendikästä maailmalla ja se sopii hyvin tämän talon henkeen. Uudet menut suunnitellaan kevään aikana.

Juhana Paturille pohjoismaalaisuus ja etenkin suomalaisuus on ruoassa ollut tärkeä elementti pitkään, sillä hänelle edustusruoka ulkomailla tarkoitti suomalaistyyppistä, ajan hengestä kertovaa ruokaa.

– Kairossa suurlähetystössä työskennellessäni kuuntelin aina ennen illallista täysillä Vesa-Matti Loirin Lapin kesän . Ehkä se oli osittain sellaista nuoruuden dramatiikkaa, mutta kyllä se oli silloin minulle myös suomalaisuutta.

Juhana Paturi

Tampere-talon keittiöpäällikkönä vuodesta 2009.

Asuu Tampereella. Naimisissa, kaksi lasta ja kaksi lastenlasta.

Valmistui restonomiksi Pirkanmaan ammattikorkeakoulusta 2009. Aiemmat oppilaitokset Hotelli- ja Ravintolakoulu Perho ja Kaarilan lukio.

Uransa aikana ollut töissä muun muassa Hotel Klaus K:ssa Helsingissä, Suomen Kairon suurlähetystössä Egyptissä ja Suomen pysyvässä edustustossa Sveitsissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat