Vapaa-aika

Löydä sisäinen lumiukkosi – Anne loi tarinan Lumiukkomaailmalle

LAPPI Joitakin vuosia sitten Rovaniemellä tapahtui kummia. Aurinkoisena talvipäivänä joukko lumiukkoja tepasteli sisään Napapiirin portista.

Lumiukkomaailman tarinan luonut tamperelainen Anne Kalliomäki käväisi itsekin Lumiukkomaailman avajaisissa tervehtimässä uusia asukkaita.

Johanna Lassy-Mäntyvaara
Näillä sanoilla alkaa tarina, jonka ympärille on luotu kokonainen Lumiukkomaailma.

Joulupukin pajakylän naapuriin rakennetun elämyspuiston vetonauloina toimivat kolme lumiukkosisarusta, jotka viettävät talvet Napapiirillä hauskanpidon eli talvihupailun parissa.

– Lumiukot saapuvat Pohjoisnavalta Napapiirille joka vuosi talvikauden alussa ja lähtevät keväällä takaisin, kertoo lumiukkojen ydintarinaa luomassa ollut Anne Kalliomäki Tarinakoneesta.

Tammelassa asuva tarinallistaja yllättyi Lumiukkomaailmaa luodessaan, kuinka vähän lumiukon hahmoa ylipäätään on hyödynnetty Lapin matkailussa.

– Lumiukkoon liittyy yleismaailmallisesti positiivisia asioita. Lisäksi siihen yhdistyy keskeisiä talven elementtejä kuten lumi, jää sekä lumesta muotoilu ja lumessa hauskan pitäminen, joten hahmolla on kyllä paikkansa Lapin matkailussa.

Lumiukkomaailma n tarina kietoutuu kolmen touhukkaan lumiukkosisaruksen ympärille.

Jääkiekkolupaus Kide on katraan rämäpäisin ja opettaa kävijät tekemään lumilämäreitä. Kuura puolestaan on varsinainen rokkikukko, ja hänet löytääkin todennäköisesti jostain luutakitaraa soittamasta. Hän uskoo, että oikeat soinnut löytämällä voi taikoa revontulet taivaalle.

Lumiveljesten isosisko Aurora puolestaan on haaveileva runoilijaluonne, joka pitää taiteellisista lumi- ja jääveistoksista sekä revontulista, joita hän nappaa kiinni ilmasta.

– Tarina herää henkiin puistossa, jossa hahmot seikkailevat. Kaikki, mitä vierailijat näkevät ja kokevat liittyvät jollain tavalla tarinaan, Kalliomäki kuvaa.

Lumiukkomaailman vieraita paimentaa Ukko Lumiovimies ja Jääbaarissa juomat juodaan jäälaseista.

Lumiukot kannustavat ja opettavat ihmisiä pitämään hauskaa talviaktiviteettien parissa, mutta heillä on mukanaan myös vakavampi viesti. Lumiukkoja uhkaa ilmastonmuutos ja sulaminen.

– Joka vuosi lumiukot kertovat myös kuulumisia siitä, miltä Pohjoisnavalla näyttää. He myös haluavat ideoida yhdessä vierailijoiden kanssa uusia hauskoja keinoja kylmänä pysymiseksi, Kalliomäki kertoo.

Jos lumiukko sulaa, sitä ei ole olemassa. Sen vuoksi lumisisarusten vanhemmat työskentelevät talvisin Kaamasen lumipallotehtaalla. Halla-äiti ja Nuoska-isä säilövät tehtaassa lunta salaiseen paikkaan ilmaston lämpenemisen varalta eikä heitä sen vuoksi nähdä Lumiukkomaailmassa.

Lumiukkosisarukset puolestaan haluavat viettää talven Napapiirillä talvihupailun, lumen- ja jäänveiston sekä revontulten metsästyksen parissa. Tarina elää ja muuttuu siten, että se tarjoaa jotain kaikenikäisille.

– Ihmisen oma mielentila määrittää lopulta sen, löytääkö kävijä oman sisäisen lumiukkonsa, Kalliomäki summaa.

teksti: Tiina Kuvaja

Miten Lumiukkomaailmaan?

Sijainti on 8 km Rovaniemen keskustasta pohjoiseen

Rovaniemen rautatieasemalta joulupukin Express Bussilla numero 8 tunnin välein joka päivä

avoinna klo 11.00-17.00

snowmanworld.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Vapaa-aika

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat