”Kokoomus sai oman teekutsuliikkeen”

Pertti Timonen

<ingressi>POLITIIKKA Tamperelaisen vaaliasiantuntija Pertti Timosen mukaan kolme puoluetta on saamassa Pirkanmaalla neljä paikkaa.</ingressi>

No niin, Pertti, kaksi ja puoli kuukautta vaaleihin. Mikä on ennusteesi Pirkanmaan tuloksesta?

– Katso tuosta vieressä olevasta laatikosta. Ennusteen apuna olen käyttänyt Ylen viime viikolla julkaistua puolueiden kannatusmittausta.

Marraskuiseen Pirkanmaan ennusteeseesi verrattuna Kokoomus putoaisi viidestä neljään ja kristilliset pitäisivät ainoan paikkansa?

– Keskustan neljäs, Vasemmistoliiton ja vihreiden toiset sekä kristillisdemokraattien ainoa ovat kaikki kiikun kaakun. Sen sijaan kokoomuksen, demarien ja perussuomalaisten paikkamäärät ovat nyt vankimmalla pohjalla.

Pääministeri on ollut näiden vaalien hahmo. Toistaiseksi näkyvin poliittinen keskustelu on liittynyt siihen, onko Alex Stubb peukku-ylös vai peukku-alas?

– Pääministereitä on kritisotu aina, mutta ei koskaan näin henkilöönkäyvästi. Stubbin esiintymisestä ja pukeutumisesta puhutaan enemmän kuin hallituksen kymmenen naisministerin yhteensä. Tutkimusten mukaan suomalaiset elävät negatiiviset tunteet voimakkaammin kuin positiiviset. Pääministeri ei saa kerta kaikkiaan sanoa olevansa unelmaduunissa.

Demarit ohitti kokoomuksen. Vieläkö pursi voi kääntyä?

– Kokoomus kantaa nyt isoa taakkaa kahdesta perättäisestä pääministerikaudesta. Puolue näyttää saaneen myös oman sisäisen teekutsuliikkeen. Konservatiiviset konkarit, kuten Raimo Ilaskivi , Riitta Uosukainen ja Eero Lehti , eivät sulata liberaalia Stubbia.

No, koska päästään asiaan? Vai päästäänkö?

– Tässä pelataan vielä runkosarjaa. Politiikan play offit alkavat samaan aikaa kuin jääkiekonkin eli maaliskuun puolivälissä.

Millä vaalitaistelu leimahtaa liekkeihin?

– Tuskin yhtä yksittäistä kysymystä tulee. Kreikasta tai Ukrainasta voi sellainen tulla, jos kriisit vielä kärjistyvät. Pakkoruotsi-keskustelua on nyt yritetty nostattaa. Samoin tietysti maahanmuuttoa ja epäonnistunutta haja-asutusalueiden jätevesiasetusta.

Kaikki mainitsemasi taitaisivat palvella perussuomalaisia...?

– Kaikki puolueet etsivät nyt puheenaiheita, joihin muiden on pakko reagoida. Jos hallitsee agendaa, on vahvoilla.

Kannattaako odottaa, että vaalikeskustelussa kuullaan keinot Suomen valtiontalouden kuntoonsaamiseksi?

– Poliitikkojen keinot ovat vähissä. Talouden yleinen kehitys ratkaisee. Kannattaisi ehkä keskittyä sellaisiin asioihin, joihin voi vaikuttaa.

Kuten esimerkiksi?

– Muun muassa kuntauudistus ja sote ovat yhä sellaisia. Tuskin niistä keskustellaan, sillä ne ovat vaikea paikka kaikille puolueille.

Timosen ennuste Pirkanmaalle

Keskusta 4 (+2)

Kokoomus 4 (–1)

SDP 4

Perussuomalaiset 3 (–1)

Vihreät 2 (+1)

Vasemmistoliitto 1

Kristillisdemokraatit 1

(Pirkanmaan vaalipiiri saa eduskuntaan ensimmäistä
kertaa 19 kansanedustajaa.)

Kommentit

Pääministerimme Stubb on selväsanaisesti puuttunut konsensuksen ongelmiin. Kolmikannassa tehtyjä päätöksiä ei voida kehua konsensuksesta koska työttömät ja eläkeläiset ovat poissa näistä neuvottelupöydistä. Tämä on 1.5 miljoonan ihmisen joukko jonka etuja eivät ammattiyhdistykset eikä kukaan muukaan aja. Vaalikeskusteluissa pitää tuoda esille se mikä kuuluu eduskunnan päätettäväksi ja mikä kuuluu ammattiyhdistyksille. Nykyisen tyylinen aisan yli potkiminen pitää saada loppumaan.

sera