Paikalliset

Satasen annoksesta kaksi euroa ravintolalle – Näin syntyy ravintola-annoksen hinta

KULUTTAMINEN Koko maan vertailussa ravintolajuomien myynnissä suurimman laskun tekee Pirkanmaa.

Restamaxin uusin August von Trappe -ravintola houkuttelee elämyshakuisia kuluttajia. Nuorempi juomanlaskija Juse Tammi kaataa hollantilaista pataruoalle sopivaa La Trappe -olutta lasiin.

Anne Lahnajärvi

Eivät näytä ravintola-alan myyntiä kuvaavat tilastokäppyrät hyvältä. Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö MaRa julkisti tällä viikolla vuoden 2014 lukuja. Koko maata vertailtaessa Pirkanmaan käyrä laskee jyrkimmin, kun tarkastellaan alkoholijuomien myyntiä. Anniskeluravintoloiden alkoholinmyynti väheni Pirkanmaalla viime vuoden tammi-syyskuussa lähes kolme prosenttia vuoden takaisesta

Ruoan myyntikin jää muusta maasta, mutta ero ei ole yhtä selvä.

MaRan ekonomisti Jouni Vihmon mukaan yksityisten kotitalouksien luottamus omaan talouteen on erittäin alhainen.

– Yksi syy ravintola-alan ongelmiin on, että yksityinen kulutus laskee koko ajan ja kasvunäkymät ovat erittäin heikot. Niin kauan kun ihmisillä ei ole luottamusta omaan talouteen eikä varaa kuluttaa, tilanne ei parane.

Arvonlisäveron alennus vuonna 2010 nosti Pirkanmaalla ruoan ravintolamyyntiä selvästi.

– Miinukselle mentiin vasta vuonna 2014.

Maran toimitusjohtaja Timo Lapin mukaan kyseessä ei kuitenkaan ole laskevan auringon ala.

– Meillä on Pohjoismaiden paras ruokakulttuuri. Suomalainen Matti Jämsén tuli tällä viikolla neljänneksi Bocuse d’Or -kilpailussa Lyonissa ja voittaen muun muassa lihavatisarjan.

Lappi esittää ravintola- ja matkailualan sukeltamisen syiksi muun muassa kireän verotuksen, raskaan lainsäädännön ja sääntelyn.

– Ei ole mitään syytä, etteikö Suomi voisi menestyä ruokamatkailumaana ja sitä kohti ollaan jo menossa. Nuoret osaavat käyttää ravintolapalveluja, mutta missä ovat 50 plus -ikäiset? Olemme jo pitkään ihmetellet, miksei heitä näy arki-iltaisin ravintoloissa syömässä.

Suomalaisen ravintolaruoan hintaa pidetään Euroopan mittakaavassa korkeana. Hintaa nostavat ennen kaikkea palkat, verot ja työnantajamaksut. Alkoholin verotus on EU-maiden kirein.

– Ruoan hintaa voi laskea vain arvonlisäverotusta alentamalla. Jos kulutusta haluttaisi tukea, syntyisi helposti kasvua ja lisää työpaikkoja, Lappi arvioi.

Lapin mukaan ravintolassa myytävän alkoholin alvin voisi laskea 14 prosenttiin ja kaupasta myytävän pitää 24:ssä.

Restamaxin toimitusjohtaja Markku Virtasen mukaan ravintoloissa käy edelleen asiakkaita.

– Mutta he syövät halvemmalla ja juovat vähemmän.

Restamax-ravintolayhtiöön kuuluu lähes sata ravintolaa ympäri Suomea.

– Jos pääsisimme kuluissa edes EU:n keskitasolle, toimiala paranisi. Meillä menestys perustuu noin 30 erilaiseen ravintolakonseptiin, jotka räätälöidään kaupunkien mukaan. Tampereella myy monipuolisuus. Opiskelijakaupungissa on nuoria asiakkaita arki-iltoina ja yrityselämä tarvitsee laadukkaita ruokaravintoloita.

Aiotko vähentää ravintolassa käymistä?

Kyllä
51% (40 ääntä)
En
51% (40 ääntä)
Ääniä yhteensä: 79

Mistä ravintolan ruoka-annoksen hinta koostuu?

25 % palkat

29 % raaka-aineet

27 % verot ja työnantajamaksut

10 % vuokrat

5 % muut kustannukset

5 % käyttökate

100 euron hintaisesta illallisesta jää yritykselle voittoa keskimäärin 2 euroa.

Lähde MaRa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat