Paikalliset

Lapsen sairaus on taakka parisuhteelle

PERHE Piia ja Mikko Ruotsalainen saivat parisuhdekurssilta apuja lapsiperheen arkeen. He ohjaavat kursseja pian itsekin.

Parisuhdekurssin jälkeen Mikko on auttanut Piia enemmän kotitöissä. Hommat sujuvat näin paljon joutuisammin, ja yhteistä aikaa järjestyy enemmän, he kertovat.

Roosa Pelkonen

Kiikoislaisten Piia ja Mikko Ruotsalaisen perheessä riittää menoa ja melskettä. Siitä pitävät huolen lapset Annika (11), Emmi (9), Sonja (6) ja Aleksi (4).

Omat haasteensa perheen arkeen luo vielä esikoisen diabetes, johon tämä sairastui seitsemänvuotiaana.

– Diabetes näkyy elämässämme nyt ehkä rajuimmillaan, kun Annika on esipuberteetti-iässä. Aina ei tiedä, johtuvatko kimpaantumiset murrosiästä vai sokereista, Piia kertoo.

– Tytöllä alkaa olla niin paljon vauhtia, ettei hän aina muista laskea insuliinia. Viime aikoina on tullut myös paljon kyselyitä siitä, miksi aina täytyy pistää. Annikan käyttää onneksi nykyään insuliinipumppua, joka on helpottanut tilannetta. Pumppu laskee ja annostelee insuliinin parilla napin painalluksella, Mikko jatkaa.

Ruotsalaiset eivät ole kuitenkaan antaneet esikoisen sairauden tahdittaa koko perheen elämää.

– Olemme ottaneet alusta asti sen linjan, että sairaus kulkee meidän mukanamme emmekä me sen, Mikko painottaa.

Perhe on kohdannut esimerkiksi diabetesperheiden leireillä sellaisiakin perheitä, joissa diabeteksen hoitotoimenpiteet ovat tarkkaan aikataulutettuja.

– Ruokailun alkaessa Annika oli jo tehnyt mittaukset ja pannut pumpun käyntiin, kun muut perheet vasta levittivät hoitolaukkuja kirjanpitovälineineen pöydille, Piia ihmettelee.

Mikko ja Piia ovat huomanneet, että lapsikatraaasta ja esikoisen sairaudesta huolehtiminen vaikuttaa väistämättä parisuhteeseen. Kahdenkeskeiselle läheisyydelle on vaikeaa löytää aikaa.

– Teen hoitotyötä, jossa olen lähellä potilaita. Työpäivän jälkeen lapset roikkuvat minussa, ja kun vielä Mikkokin haluaisi roikkua minussa, iskee helposti läheisyysähky, Piia naurahtaa.

Parisuhteen piristämiseksi pariskunta lähti Reumaliiton järjestämälle Perheen parhaaksi -parisuhdekurssille, joka oli suunnattu erityisesti pitkäaikaissairaiden lasten vanhemmille.

– Ajattelimme, että ei se ota, jos se ei annakaan. Saimme samalla myös hyvän syyn kahdenkeskeiselle ajalle.

Vaikka Ruotsalaisilla ei ollutkaan suuria parisuhdeongelmia kurssille lähtiessä, saivat he sieltä paljon vinkkejä arjen helpottamiseksi.

– Kurssi herätti ajattelemaan, miten itsestäänselvyytenä parisuhdetta pitääkään. Aiemmin ei ollut tullut ajatelleeksi, että esimerkiksi astianpesukoneen tyhjentämisestä voisi kiittää toista, Mikko luonnehtii.

Pariskunta sopi kurssilla, että jatkossa kiinnitetään tarkemmin huomiota kotitöiden jakamiseen ja läheisyyteen.

– Ennen kävi niin, että jos kotoa puuttui jotain, vain toinen lähti hakemaan sitä kaupasta. Nyt lähdemme yhdessä, mikä onkin aika kivaa. Yhteinen aika on lisääntynyt paljon, vaikka toisaalta se ei ole lisääntynyt yhtään, Piia kertoo onnistumisista.

Lähiaikoina Mikko ja Piia pääsevät auttamaan kaltaisiaan pariskuntia. He kouluttautuivat syksyllä Reumaliiton vertaisohjaajiksi, ja ohjaavat helmikuussa Perheen parhaaksi -parisuhdekurssin Tampereella.

– Sellaisten pariskuntien, joilla menee ihan hyvin mutta jotka ehkä toivoisivat parisuhteeltaan enemmän, kannattaa tulla mukaan kurssille, Ruotsalaiset suosittelevat.

Parisuhdekurssi pitkäaikaissairaiden lasten vanhemmille Tampereella 1. ja 8. helmikuuta. Ilmoittautuminen 18. tammikuuta mennessä osoitteessa perheenparhaaksi.fi

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat